Actualitate

Apelul regelui Spaniei, după violenţele din Catalonia

„Guvernul Cataloniei s-a abătut de la normele statului de drept şi democraţiei, încercând să distrugă unitatea Spaniei", a declarat regele Felipe în primul discurs după desfăşurarea referendumului proindependenţă, scrie Mediafax.

„Autorităţile catalane au încălcat sistematic reglementările, demonstrând o inadmisibilă lipsă de loialitate faţă de statul spaniol, cel care asigură armonia şi coexistenţa paşnică, inclusiv a locuitorilor Cataloniei", a adăugat regele Spaniei.

Guvernul Cataloniei a organizat duminică un referendum pe tema apartenenţei regiunii autonome la Spania. Guvernul de la Madrid şi Uniunea Europeană nu recunosc plebiscitul, care, potrivit autorităţilor locale, a avut ca rezultat decizia locuitorilor Cataloniei de a forma un stat independent.

Violenţele produse la referendum s-au soldat cu aproximativ 900 de răniţi. "Autorităţile regionale au perturbat armonia societăţii catalane. Autorităţile catalane au vulnerabilizat Constituţia Spaniei şi propriul statut" autonom, a subliniat regele Felipe.

„Dar vreau să le spun catalanilor preocupaţi de comportamentul autorităţilor regionale că nu sunt singuri, beneficiază de întreaga solidaritate a spaniolilor", a încheiat regele Spaniei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *