Timpul.md

Actualitate 31 Martie 2017 | 17:39

Apropiații lui Usatîi cercetați în dosarul „Landromat”

În Rusia, organele de anchetă au inițiat verificări la întreprinderi apropiate de primarul de Bălți, Renato Usatîi, în contextul investigațiilor privind spălătoria rusească, sau Landromatul, operațiune prin care s-au spălat 22 de miliarde de dolari prin sistemul bancar și judiciar moldovenesc, în care pare să fie implicat și un alt aliat al lui Usaîi – Veaceslav Platon.

Procurorii ruși au descins la Căile Ferate Ruse, iar deși nu a fost anunțat motivul oficial, s-ar putea ca acțiunea să aibă legătură cu Landromatul. Deși procurorii susțin că ar fi vorba de o verificare de rutină, au recomandat eliberarea din funcție a șefului unui departament de revizori încă înainte de încheierea acestora, scrie Vedomosti, citat de Newsru.com.

Presa rusă mai scrie că verificările ar avea legătură cu Aleksei Krapiev, un om de afaceri ale cărui companii au legătură cu Căile Ferate Ruse. Într-o investigație recentă publicată de un grup internaționali de jurnaliști se menționat că anume companiile care au legătură cu Krapiev au primit banii din ”schema moldovenească”, omul de afaceri fiind unul din principalii parteneri ci Căilor Ferate Ruse.

Potrivit unor surse din presa rusă, Aleksei Krapiev a fost responsabil de „casa neagră" a Căilor Ferate Ruse și lucra activ cu Renato Usatîi prin banca lui Gherman Gorbunțov și Moscova. Banca acestuia a falimentat, iar ca urmare s-a început războiul dintre Căile Ferate Ruse și Gorbunțov. În rezultat, Gorbunțov s-a refugiat la Chișinău, iar la scurt timp a fost trimis în Republica Moldova și Renato Usatîi, să-i i-a banca lui Gorbunțov. Potrivit surselor ruse, în schema de spălare a celor 22 de miliarde de dolari, Platon a lucrat cu Krapiev pe la spatele lui Renato Usatâi.

Amintim că Renato Usatîi s-a lăudat întotdeauna cu relațiile pe care le are cu conducerea Căilor Ferate Ruse, el fiind se pare și un trimis al FSB în Republica Moldova, organizație ai căror membri au fost implicația în „spălătoria rusească”, după cum a arătat și o investigație realizată de Reuters și care a încercat să împiedice investigațiile pe acest caz.

Sursa: politics.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus