Timpul.md

Actualitate 3 Iunie 2020 | 09:42

Arde și Parisul – gaze lacrimogene, cocktailuri Molotov, mașini incendiate! Violența din America, exportată în Europa

 

Moartea lui George Floyd, un bărbat afro-american în vârstă de 46 de ani, a fost doar fitilul aprins al unor tensiuni mocnite. Din America, protestele violente s-au extins în toată lumea și cu precădere în Franța. La Paris, marți, 2 iunie, a fost noapte albă, s-au dat adevărate bătălii între forțele de ordine și manifestanții furioși!

Periferia Parisului arăta miercuri, 3 iunie, ca după bombardamente. Mașinile incendiate sunt urmele violențelor din noaptea precedente, în care s-au folosit proiectile și gaze lacrimogene, iar protestatarii au ridicat adevărate baricade în fața polițiștilor.

„Unele incidente sunt în marja demonstraţiei interzise, pentru care forţele de ordine intervin în acest moment”, a informat pe Twitter în jurul orei locale 21:00 (19:00 GMT) Poliţia pariziană.

Autoritățile au interzis acest miting la care s-au adunat mii de oamenii în jurul Palatului de Justiţie, dar manifestanţii tot au răspuns la apelul comitetului de susţinere al familiei lui Adama Traoré, un tânăr de culoare de 24 de ani care a murit în 2016 în regiunea Paris, după ce a fost arestat.

Protestul a început la sfârşitul după-amiezii de marţi în faţa clădirii Tribunalului din nord-estul Parisului. Înspre grupul de tineri s-a abătut o ploaie de proiectile, poliţiștii folosind și gaze lacrimogene pentru a îndepărta mulțimea. Manifestanţii au fost dispersaţi pe străzile din jur şi pe bulevardul periferic ce înconjoară Parisul. Pe artera rutieră deasupra căreia se ridicau nori de fum sute de manifestanţi au blocat traficul! Confruntări sporadice au izbucnit și pe şoseaua de centură, unde poliţiştii atacaţi cu pietre au ripostat folosind arme cu bile de cauciuc.

Pe străzi, informează televiziunea ABC, au fost ridicate baricade şi s-au incendiat biciclete și mașini.

Cazul Adama Traoré. Mulțimea strigă „Revoltă” şi „Toată lumea urăşte Poliţia”
La începutul serii, Assa Traoré, sora mai mare a lui Adama Traoré, s-a adresat mulţimii cu următorul mesaj: „Astăzi nu mai este doar bătălia familiei Traoré, este şi bătălia voastră, a tuturor! Astăzi, când luptăm pentru George Floyd, luptăm și pentru Adama Traoré”.

În faţa tinerei Assa Traoré, purtătoare de cuvânt a Collectif Adama, protestatarii, tineri de origini diferite, au scandat lozinci precum: „Revoltă” şi „Toată lumea urăşte Poliţia”.

Autoritățile au interzis orice adunare publică în Franța. Comunicatul Poliţiei spune că „tonul apelului la protest, transmis pe reţelele sociale, a trezit temerile privind producerea de incidente într-un loc sensibil”.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus