Timpul.md

Actualitate 18 Septembrie 2018 | 07:46

Are poporul dreptul să știe dacă regele moare?

Medicii susțin că informația respectivă este confidențială, în timp ce juriștii dau asigurări că aceasta poate fi ascunsă doar dacă e secret de stat.

Vestea că preşedintele Igor Dodon a fost victima unui grav accident rutier a stârnit curiozitatea întregii societăți. Cetățenii își doreau să afle în ce stare se află șeful statului și dacă va fi apt să-și ducă mandatul până la bun sfârșit. Cu atât mai mult, cu cât medicii și câțiva socialiști s-au întrecut în declarații contradictorii. Astfel, mai bine de două zile, starea sănătății lui Dodon a devenit motiv de interpretări și presupuneri din cele mai bizare. Făcând o retrospectivă a celor întâmplate, TIMPUL a încercat să afle dacă cetățenii trebuie să fie informați în cazul în care cineva dintre demnitarii de rang înalt se află în stare gravă și nu-și poate exercita atribuțiile.

Duminică, 9 septembrie, două maşini din coloana prezidenţială s-au ciocnit violent cu o furgonetă a întreprinderii „Avicola Floreni”, care a încercat să facă o depășire și, ieșind pe contrasens, s-a ciocnit de automobilul în care se afla Igor Dodon, mama sa și unul dintre fii. Unele surse afirmă că în salon s-ar fi aflat și prima doamnă. Accidentul s-a produs în apropierea orașului Strășeni. Din informațiile apărute pe pagina de Facebook a președintelui, reiese că ei veneau din Basarabeasca, unde participaseră la Sfânta Liturghie la o biserică din localitate, și se deplasau în satul de baștină a șefului statului, Sadova, din r-nul Călărași.

În urma impactului, „Mercedesul” șefului statului a deraiat de pe șosea și s-a răsturnat. Cea de-a doua mașină, care venea din spate și în care erau bodyguarzii lui Dodon, nu a putut evita coliziunea şi s-a izbit frontal în autocamion. Şoferul furgonetei s-a ales cu o comoţie cerebrală, un ofiţer de pază a fost grav rănit, iar președintele și membrii familiei sale au scăpat cu doar câteva zgârieturi. Cel puțin, așa declarau medicii și echipa de comunicatori a șefului statului în următoarele zile după accident.
Bomba a fost aruncată de socialistul Ion Ceban, care, a doua zi, a dat peste cap ipotezele medicilor. „Domnul președinte a evitat să dezvăluie detalii despre consecințele accidentului, fiindcă nu a vrut să pună accent pe starea sa, dar am aflat că, de fapt, au fost înregistrate un șir de traumatisme, atât la dumnealui, la coloana vertebrală, cât și la copilul său și mama sa, care a suportat deja o primă intervenție chirurgicală”, scria Ceban pe Facebook.

„Demnitari sau oameni simpli, pentru noi toți sunt pacienți”

Marți, Igor Dodon a revenit la muncă și a anunțat că o anumită perioadă va fi supravegheat de medici. Pe fața sa nu s-au făcut observate alte semne, în afară de un ochi vânăt și o julitură pe nas. Întrebările internauților au continuat să apară, de data aceasta persistând dubiile că șeful statului ar fi fost machiat și ajutat să ajungă la Reședința de Stat. Dacă se ascunde ceva, stăteau pe gânduri oamenii, de ce ei, cetățenii R. Moldova, ar trebui să nu știe despre starea sănătății președintelui și comandantului suprem al forțelor armate? TIMPUL a căutat răspuns la această întrebare, discutând cu mai mulți medici și juriști.
Potrivit Larisei Catrinici, ex-ministră a Sănătății și director al Institutului Oncologic, în asemenea cazuri, medicii trebuie să respecte legislația și să nu divulge informații despre starea pacienților. „În Legea cu privire la drepturile pacienților este foarte clar stipulat că informațiile despre starea de sănătate îi aparține exclusiv pacientului și acestea pot fi comunicate unei persoane terțe numai atunci când pacientul își exprimă acordul. Mai mult, atunci când pacientul vine într-o instituție medicală și semnează acordul cu privire la oferirea datelor cu caracter personal, el ne permite să utilizăm aceste informații doar între noi, ca parteneri. Demnitari sau oameni simpli, pentru noi toți sunt pacienți și suntem obligați să nu divulgăm informațiile cu caracter personal”, a menționat fostul ministru.

„Confidențialitatea nu este justificată în cazul președintelui”

În schimb, Andrei Bivol, avocat în cadrul Biroului Asociat de Avocaţi „Hanganu, Tănase & Partenerii”, a specificat că președintele nu este obligat prin lege să ofere informații referitor la starea sa de sănătate după un accident rutier, însă, în asemenea cazuri, se aplică regulile generale cu privire la libertatea de exprimare, inclusiv față de elementele vieții private ale unui demnitar de rang înalt. „Președintele este garantul Constituției și baza democrației, de aceea în toate societățile democratice, în astfel de situații, imediat se informează presa despre starea președintelui. În cazul președintelui, nu este justificată confidențialitatea datelor medicale, deoarece el este o persoană publică, care teoretic se afla în exercițiul funcțiunii - avea girofarurile pornite și a nimerit într-un accident pe un drum național. De aceea cred că aici prevalează libertatea de exprimare și dreptul publicului de a fi informat”, a explicat Andrei Bivol.

La rândul său, avocatul Vitalie Nagacevschi afirmă că informația cu privire la starea sănătății unui demnitar de rang înalt ar trebui să fie adusă la cunoștinţa cetățenilor în măsura în care aceasta poate fi făcută publică. „În principiu, această informație este publică, dar, în același timp, ea poate fi catalogată și ca un secret de stat, pornindu-se de la ideea că o eventuală stare nesatisfăcătoare a unui președinte ar putea duce la anumite destabilizări la nivel politic, economic sau interstatal. Foarte des, anumite relații interstatale sau stabilitatea politică se datorează personalității liderului respectiv, iar starea sănătății acestei persoane poate constitui un secret până când se iau măsurile necesare pentru neadmiterea destabilizărilor respective”, a conchis juristul.

Are dreptul să folosească girofarurile și mașina de serviciu în interese personale

În schimb, această întâmplare nefericită a scos în vileag alte minciuni ale șefului statului. Coloana prezidențială avea girofarurile pornite și viteză excesivă, deși Dodon a promis că nu va folosi niciodată girofarurile. Totuși, e vorba doar de o nouă minciună, nu și de o ilegalitate. Vitalie Nagacevschi susține că, potrivit legii, președintele se află sub paza de stat timp de 24 de ore pe zi și șapte zile pe săptămână. „El folosește mașina de serviciu inclusiv când se duce la părinți și beneficiază de asemenea servicii încă patru ani după expirarea mandatului. Și utilizarea girofarurilor este obligatorie, căci vorbim de o coloană oficială, iar viteza cu care se deplasează aceasta nu ține de regulamentul circulației rutiere. Viteza trebuie să fie adaptată în așa mod, încât să asigure securitatea președintelui”, a precizat avocatul.

Isterie și bucurie enormă în urma accidentului

Socialiștii nu au pierdut ocazia de a-și face publicitate electorală și pe seama nenorocirii lui Dodon. Mai mulți reprezentanți ai PSRM declarau luni, cu tărie, că accidentul nu e o simplă întâmplare și că ar putea fi vorba despre un atentat la viața președintelui din partea României. „Ticăloşilor! Nu e un accident, ci o lovitură directă în maşină. E o tentativă de omor!”, a scris deputatul Vlad Bătrâncea pe Facebook. Colegul său, Ion Ceban, a fost și mai categoric: „Este ciudat că, la distanța de trei zile după ce a fost lovită mașina cu care mă deplasam regulamentar, împreună cu șoferul, a fost accidentat serios și automobilul președintelui țării”, a spus Ceban.

Însă teoria conspirației n-a avut șanse la viață, căci peste câteva ore Anatolie Golea, directorul interimar Serviciului Protecție și Pază de Stat, a dezmințit aberațiile socialiștilor. Golea a specificat că, în urma unei analize, s-a constatat că accidentul nu a fost provocat intenționat.
În afară de suferința fizică prin care a trecut Dodon și familia sa, acest accident a scos în evidență antipatia care persistă în societate față de președintele socialist. Deși acesta se lăuda recent că încrederea cetățenilor în el a crescut la 60%, mii de moldoveni au făcut haz de necazul său, amintindu-i că „Dumnezeu nu bate cu bățul”. Nici oficialii altor state nu s-au grăbit să-l încurajeze, până și „tătuca” Putin tace mâlc.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus