Social

Arhipelagul Hawaii este în stare de alertă cu privire la trecerea uraganului Madeline

Potrivit celor mai recente date furnizate de antena din Oceanul Pacific a NHC (CPHC), condițiile climatice create de uraganul Madeline ar urma să fie resimțite joi dimineață (GMT) în zona de uscat.

Centrul din Pacific al NHC a făcut apel pentru accelerarea pregătirilor privind protejarea vieții și proprietății. Ca și în raportul său anterior, centrul a afirmat că uraganul va trece "periculos de aproape" de Insula Mare din Hawaii.

Încadrat la categoria a 3-a pe scara Saffir-Simpson, care are cinci trepte, Madeline se deplasează cu o viteză de 17 km / h, rafalele vântului atingând 185 km / h (195 km / h, era anunțat în buletinul informativ anterior). Uraganul este de așteptat să-și reducă intensitatea în următoarele 48 de ore.

Insula Mare ar putea fi afectată de precipitații antrenând inundații și alunecări de teren, în timp ce președintele Obama și alți oficiali sunt așteptați în Hawaii pentru Congresul mondial al naturii.

Președintele american trebuie să susțină un discurs la deschiderea reuniunii care se va desfășura între 1—10 septembrie. Sosirea sa în arhipelag este programată pentru miercuri la Honolulu, pe insula Oahu, la 300 km nord-vest de Hilo.

De asemenea, șeful administrației SUA urmează să plece joi pe o distanță de mii de kilometri față de Insula Mare, în Atolul Midway, în rezervația Papahanaumokuakea. Președintele american a anunțat vineri că aici va fi inaugurată cea mai mare rezervație marină din lume.

Pe lângă locuitorii din Insula Mare, care este cea mai întinsă din arhipelag, și din insulele din comitatul Maui, meteorologii au recomandat tuturor locuitorilor din Hawaii să urmărească evoluția trecerii uraganului Madeline.

Alte două uragane s-au dezlănțuit în același timp, dar suscită puțină îngrijorare, deoarece nu amenință zonele terestre.

Astfel, în Oceanul Pacific, uraganul Lester se află la 2.060 de kilometri est de Hilo, potrivit centrului din Pacific al NHC. Acesta a fost încadrat pentru câteva ore în categoria a 4-a, apoi a fost retrogradat la categoria a 3-a, înregistrând rafale ale vântului de până la 195 km / h și menținându-se la acest nivel.

Acest uragan se mișcă spre direcția vest și este de așteptat să slăbească în intensitate în zilele următoare, anticipează meteorologii. Nici o monitorizare sau stare de alertă nu este activată în zona terestră în legătură cu acest uragan.

Pe cealaltă coastă a continentului american, Gaston — primul uragan major al sezonului din Oceanul Atlantic — a scăzut în intesitate fiind încadrat la categoria a 2-a. El se situează la 1.210 km est de Insulele Bermude și la 2.330 km la vest de Insulele Azore. Acesta își va continua parcursul pe traiectoria est-nord-est, cu o ușoară accelerare a intensității în zilele următoare.

Și o parte din peninsula Florida din sud-estul Statelor Unite, a fost plasată marți seara, în stare de vigilență în legătură cu ceea ce este deocamdată o depresiune tropicală situată la 555 km de Key West și la 515 km Havana, dar care este de așteptat să se consolideze în orele următoare, mai notează AFP. 

agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *