Timpul.md

Actualitate 20 Aprilie 2018 | 16:55

Arma pe care Rusia o trimite armatei siriene: „Nu mai avem obligaţii morale”

Rusia nu mai este constrânsă de ”obligaţii morale” să nu furnizeze sisteme de rachete sol-aer S-300 armatei siriene, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov, într-un interviu publicat vineri de agenţia de stat RIA Novosti.

Sistemul, prezentat ca fiind capabil să doboare ţinte aeriene pe o rază de 300 km, ar permite armatei siriene o mai bună apărare împotriva unor potenţiale lovituri occidentale, precum cele întreprinse la sfârşitul săptămânii trecute, relatează Agerpres.

Rusia a promis în urmă cu un deceniu să nu furnizeze Siriei astfel de sisteme din cauza îngrijorării că aceasta ar putea duce la destabilizarea ţării, a afirmat Seghei Lavrov. ”Acum nu avem astfel de obligaţii morale”, a adăugat şeful diplomaţiei de la Moscova în interviu.

Rusia este principalul susţinător militar al Damascului, sprijinul său contribuind la schimbarea cursului războiului civil din Siria în favoarea regimului.

Armata siriană dispune deja de sisteme de generaţie mai veche S-200, în timp ce Rusia a desfăşurat sisteme S-400 la baza aeriană pe care o deţine pe coasta de nord-vest a Siriei.

Potrivit agenţiei dpa, livrarea de sisteme S-300 va provoca în mod cert iritarea Israelului şi, posibil, a unor puteri occidentale, precum SUA, Marea Britanie şi Franţa. Cele trei ţări au întreprins la sfârşitul săptămânii trecute lovituri aeriene împotriva unor instalaţii siriene ca represalii la un presupus atac chimic al forţelor regimului în enclava rebela Douma.


Sursa: Agerpres

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus