Timpul.md

CSI / Rusia 2 Martie 2014 | 21:11

Armată rusă îi amenință pe militarii din Ucraina. Puterea pro-rusă din Crimeea anunță că nu se supune autorităților de la Kiev

John Kerry, secretarul american de stat afirmă că se vor înrăutăți relațiile ruso-americane dacă Rusia va escalada conflictul din Ucraina.

21:20 Forțele armate Ucrainene blocate de către militarii ruși sunt puse în fața alegerii: cedează armamentul și pleacă din Crimeea sau jură credință "poporului din Crimeea". Rușii sunt convinși că peninsula Crimeea este a lor iar Armata Ucraineană nu are ce căuta acolo.

21:00 Nivelul de alertă pe navele FR din Marea Neagră a fost coborât. Aparent ocupanții nu mai cred că vor fi atacați. 

19:40 Conform presei străine în cadrul consiliului Nato de astăzi nu s-a discutat dislocarea de trupe în Ucraina.19:20 Presa din Ucraina afirmă că marinarii nu acceptă să se predea și că vor continua să slujească poporul Ucrainean. Ultimul ordin emis de Berezovski ar fi fost ca marinarii să se predea rușilor, dar acest ordin a fost ignorat. În aceeași dimineață ar fi fost demis de către Ministerul Apărrării.

19:13 Denis Berezovski a trădat Ucraina și a jurat credință "Republicii Crimeea" fiind demis din funcția de șef al Flotei Ucrainene. Autoproclamatul premier al Crimeii Serghei Axenov s-a autonumit șeful Armatei din Crimeea și a declarat că astăzi este o zi istorică pentru că se pun bazele Flotei militare ale Republicii Autonome Crimeea. 

19:00 Ucraina are în jur de 1 milion de "rezerviști" ce au fost chemați la comisariatele militare.


(Coada formată de tineri ucrainei în fața Comisariatul Militar din Dniepropetrovsk)

 
(Video cu pregătirile armatei Ucrainene de luptă)

18:30 Preşedintele interimar al Ucrainei, Alexandr Turcinov, a numit guvernatori noi în şase regiuni.

18:20 În Crimeea a fost ocupat sediul central al conducerii regionale a departamentului de frontieră din zona Azov-Marea Neagră. Vama Ucraineană a declarat în cadrul unui cominicat de presă că oameni necunoscuți au luat cu asalt clădirea unde au distrus un nod de comunicare dar și alte stații de lucru. Primul grup de atacatori era format din persoane în civil dar echipați cu veste antiglonț și căști, ulterior în "Kamaz"-uri și "Ural"-uri au venit și militari din Federația Rusă.

18:10 În localitatea Lugansk (65 km. de hotarul cu F. Rusă, la est de Donețk) se încearcă organizarea unui referendum pe data de 10 martie pentru ieșirea din "regiunea Donbas". 

17:20 Presa ucraineană publică o fotografie care demonstrează că persoanele înarmate care au încercat să ocupe statul major al conducerii navale al Ucrainei de lângă Sevastopol sunt militari din Federația Rusă.

17:00 Parlamentul de la Kiev a cerut sprijin din partea comunităţii internaţionale pentru asigurarea securităţii centralelor nucleare. Potrivit ambasadorului ucrainean la ONU, Rusia a mobilizat până acum în Crimeea 15.000 de soldaţi.16:50 Coasta de gardă declară pentru Reuters că s-a retras din două porturi din Crimeea spre alte baze din Marea Neagră. Vasele din porturile Kerci și Sevastopoul s-au mutat la Odessa și Mariupol.

16:31 Scenariul Transnistria - 2 în desfășurare: Șeful sovietului suprem din Crimeea declară că nu recunoaște autoritățile de la Kiev. "Noi am cerut ca F. Rusă să ne ajute financiar dar și să facem ordine. Am primit răspuns pozitiv. O grupă de lucru se află la Moscova unde discută detalii tehnice".

16:30:
300 de protestari pro-Ucraina au fost arestați astăzi la Moscova.

16:20 Ambasadorul Ucrainei la ONU declară că ei se pregătesc pentru un conflict armat cu Rusia. "Dacă activitatea militarilor ruși se va extinde vom cere ajutor de la partenerii noștri internaționali".

16:00: La baza militară din Sevastopol unde partea ucraineană a refuzat să se predea "militarilor ruși", a fost deconectată energia electrică.


(Sevastopol, 2 martie)

15:40 MAE-ul din Franța anunță că Federația Rusă riscă să fie exclusă din G8.
 Grupul celor Opt (G8) reprezintă un forum internațional al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Rusia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii. Înainte organizația se numea G7, iar Rusia nu era partea.

15:30 Martorii afirmă că peste 60 000 de persoane au participat la Moscova la un protest "împotriva maidanului" și "pentru Ucraina", anunță site-ul rus lenta.ru. Manifestanții scandau: "La război nu-i abandonăm pe ai noștri", "Am câștigat în 1945 o sa câștigăm și în 2014". "Oamenii cred sincer că războiul cu Ucraina este pentru binele păcii iar maidanul este provocat de agenții Americii", rezumează un blogger.15:10 7 000 - 10 000 de persoane s-au adunat în centrul Odesei unde se scandează lozinci precum "Odessa nu este Rusia", "Nu războiului", și "Trăiască Ucraina".


(Martorii afirmă că este cel mai mare miting din Odessa din "ultima vreme")

14:59 NATO somează Rusia să înceteze operaţiunile militare, avertizând că este ameninţată pacea Europei. "Rusia ameninţă pacea şi securitatea Europei; Moscova trebuie să înceteze imediat activităţile militare şi ameninţările la adresa Ucrainei", a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen înaintea unei reuniuni de urgenţă convocată la Bruxelles.

Video: Dialog între "militarii ruși" și șefii  locali ai armatei ucrainene. Aceștia din urmă afirmă că ei nu permit nimănui să treacă și că ei apără proprietatea statului.(Armată care-și apără țară nu-și ascunde identitatea)

14:50 Video cum armată rusă părăsește teritoriul bazei miltiare Ucrainene.


14:30 O bază militară din orașul Kerch (la hotar cu F. Rusă) a fost înconjurată de militari îmbracați în uniforme rusești (foto).13:59 Tensiunile continuă la baza militară din Feodosia. Conform informațiilor acel batalion din armata Ucrainei este unul din cele mai bine dotate și experimentate din toată armată. Rușii au adus câteva BTR-uri și în jur de 400 de "cazaci" care cer în megafoane ca Ucrainenii să predea armele.


(Armată Ucraineană - batalionul din Feodosia a participat în nenumărate misiuni internaționale)

13:56 Dezinformări oribile în toată presă rusă. A fost răspândită informația că militarii ucraineni fug din cazarme. Ministerul Apărării din Ucraina anunță că aceste informații sunt false.

13:55 Conform corespondentului BBC, baza din Perevalnoe este înconjurată de armată rusă.


(foto twitter.com)

13:40 Preşedintele SUA, Barack Obama, a ordonat ridicarea nivelului de alertă al Flotei a VI din Mediterană, anunţă Vocea Rusiei. Două nave de elită ale Marinei SUA se află deja în Marea Neagră. Este vorba despre distrugătorul USS Ramage (DDG 61) şi nava de comandă USS Mount Whitney (LCC 20), ultima fiind nava amiral a Flotei a 6-a din Marea Mediterană, anunță nasul.tv

USS Mount Whitney este considerată vârf tehnologic în ce priveşte sistemele de control şi comandă în operaţiuni maritime şi dotată cu cele mai sofisticate sisteme de ascultare şi interceptare a comunicaţiilor, dar şi de ghidare operaţională pentru misiuni navale sau aeriene.


(Foto: USS Mount Whitney)

În august 2008, Mount Whitney a fost prima navă care a efectuat, sub comandă NATO, transporturi militare (echipament şi trupe) în portul georgian Poti, în timpul conflictului de pe teritoriul Osetiei de sud.

În acelaşi timp, anunţă Ria Novosti, portavionul George Bush (CVN 77), aflat în Marea Mediterană, este pus în stare de alertă.

Surse avizate anunţă că armata turcă şi forţele NATO din regiunea Mării Negre au fost şi ele plasate în stare de alertă, iar o navă militară de tip Aegis se îndreaptă spre portul Constanţa, România.


(Foto simbol - navă americană cu sistem de luptă de tip Aegis)

13:30 Presa ucraineană a reușit să surpindă cum protestarii pro-ruși din Harkov au folosit arme de foc (foto). Conform presei majoritatea au fost aduși cu autocarele din Federația Rusă.13:20 Rada a decis să nu introducă starea excepțională, dar îi cere lui Putin să ordone retragerea armatei.

13:19 Ucraina a închis spațiul aerian pentru zborurile neregulate ale avioanelor din alte state.

13:17 Ambasadorii SUA, Marii Britanii și Canadei în Federația Rusă au fost rechemați acasă.

13:15 Miting la Odesa împotriva agresiunii putiniste.

13:14 Departamentul de stat al Americii a emis un comunicat unde condamnă invazia și ocupația rusească din Ucraina. (link)

12:51 Proteste în St. Petersburg pentru introducerea armatei ruse în Ucraina, înunță site-ul rusesc de știri lenta.ru.


(Foto lenta.ru)


Proteste anti-război la St. Petersburg

12:40 Mai mulți protestari anti-război din Moscova au fost reținuți de forțele de ordine.

12:35 Un ex-consilier al președintelui Putin afirmă că planul Kremlinului este să dea jos actuala putere de la Kiev.

12:21 Rada a luat o decizie cu 303 de voturi pro, pentru adresarea unei solicitări către statele garant ale Ucrainei. Aceeași Radă a adoptat o decizia în care cere Rusiei să-și retragă armată.

12:15 Militarii ucraineni din cadrul academiei din Sevastopol au fost "rugați" de ruși să predea armele. Aceștea au refuzat și au declarat că vor sluji poporului ucrainean.

12:10 Ministerul Apărării din Ucraina a mobilizat rezerviștii și a ordonat comandanților militari să pună în stare de alertă de luptă unitățile militare în fața intervenției militare ruse în peninsula Crimeea, transmite EFE duminică. Anunțul a fost făcut presei la Kiev de către secretarul Consiliului Național de Apărare și Securitate al Ucrainei, Andrei Parubi.

11:58 Guvernul Ucrainei reîncepe lucrul asupra pregătirilor pentru semnarea Acordul de Asociere cu UE.

11:50 Armata Ucrainei intră în stare de alertă de război, anunță consiliul de securitate și apărare a țării.


Dovada că anume "spetznaz"-ul rusesc a trimis oameni înarmați pe străzile din Simeferopol.

11:00 Două nave rusești din Marea Baltică, "Kaliningrad" și "Minsk" au intrat în portul din Sevastopol fără acordul serviciului de frontieră al Ucrainei.

10:51 Armată ucraineană a refuzat să se "predea" rușilor (video).10:50 Un deputat din Radă cere ca posturile ORT și Rossya 24 să fie blocate pe teritoriul Ucrainei.

10:40 În această noapte armata ucraineană ar fi reușit să preia controlul asupra unui post de vameși ocupat de ruși și al statului major al forțelor navale ucrainene ocupat de aceeași ruși.

10: 24 "Militarii ruși au intrat pe teritoriul bazei militare ucrainene "KPP 2, al 39-lea detașament de pregătire" cu "Kamaz"-uri dar au fost blocați de autoblindate ucrainenene. O parte din militari ruși cu amuniție au rămas pe teritoriul bazei, o altă parte s-a deplasat spre punctul unde trebuiau dislocați (VIDEO mai jos). În interiorul bazei ucrainenii blochează cu "BTR"-uri calea de ieșire a Kamaz-urilor în care se află o grupă de militari ruși". 09: 50 Dmitri Rogozin: "Flota din Marea Neagră nu e "vagaboandă", Sevastopolul este orașul ei "matern".

09:48 În apropiere de Kiev, trei polițiști rutieri au fost împușcați de către persoane necunoscute. Le-au fost furate armele din dotare.

09:47 În această dimineață urmeaăză să înceapă o ședință extraordinară a Radei Ucrainene. Euromaidanul anunță organizarea unui protest de amploare contra agresiunii rusești și pentru integritatea teritorială a Ucrainei. 

09:46 Consiliul de securitate și apărarea a Ucrainei a decretat în această dimineață mobilizare generală, toate persoanele sunt așteptate la comisariatele militare.

09: 45 Actualul șef al MAI din Ucraina a făcut o mai multe remanieri de cadre în cadrul ministerului.

LIVE din SIMFEROPOL 09:44 Un oficial american a scris pe twitter că SUA ia în cosiderarea oferirea Ucrainei unui ajutor sub formă de armament.

09:40 Fostul ambasador al SUA la Kiev afirmă că armata ucraineană din Crimeea a dat dovadă de reținere dar avertiează că dacă militarii ruși se vor deplasa și în alte zone ale țării ar putea apărea ciocniri armate.

09:36 Armata Ucrainei din Feodosia este amenințată de ruși că va fi atacată dacă nu-și depune armele.

09:30 Ofițerii ucraineni din Crimeea sunt "ofertați" de către miltiarii ruși să "schimbe" tabăra în schimbul cetățeniei Ruse și a banilor, toți au refuzat și și-au reconfirmat intenția de a sluji Ucrainei.

08:55 Intrarea în Crimeea este păzită de militari ruși înarmați.06: 25
Batalionul militar ucrainean din zona Feodosia (Crimeea) afirmă că în cadrul ședinței au luat decizia de apăra Ucraina pânâ la ultimul om.

05: 55 Presa regională scrie că un fost aerodrom din Crimeea a fost ocupat de forțele armate ruse.05:40 Site-ul RT.COM (Russia Today) a fost "spart" de hackeri care îi "numește" pe ruși " naziști.04: 00 Partidul naționalist ucrainean Svoboda și grupul de extremă dreaptă Pravîi Sector, din prima linie de protestatari din Ucraina, au făcut sâmbătă un apel la 'mobilizare generală', după aprobarea de către Rusia a 'recurgerii la forță' armată în Ucraina, transmite AFP.

Rusia îşi rezervă dreptul de a "proteja interesele sale şi populaţia rusofonă" în caz de "violenţe" în estul Ucrainei şi în Crimeea, i-a spus preşedintele rus, Vladimir Putin, omologului său american, Barack Obama, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Vladimir Putin a evocat "ameninţarea reală care există la adresa vieţii şi sănătăţii cetăţenilor ruşi din teritoriul Ucrainei", dar şi "faptele infracţionale ale ultranaţionaliştilor sprijiniţi de actuala autoritate de la Kiev, anunţă un comunicat al Kremlinului.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au purtat o conversaţie la telefon, sâmbătă, pe tema crizei din Ucraina, potrivit unui oficial american.

Această conversaţie telefonică a avut loc în contextul unei reuniuni de urgenţă a echipei de securitate naţională a preşedintelui american, cu scopul de a examina opţiunile politice menite să conducă la soluţionarea crizei din Ucraina.

În cursul conversaţiei telefonice, care a durat 90 de minute, preşedintele american l-a îndemnat pe omologul său rus să-şi retragă forţele din Crimeea şi l-a avertizat în privinţa unei izolări a Rusiei pe scena internaţională, dacă va insista să intervină în Ucraina.

Obama i-a spus lui Putin că a încălcat legislaţia internaţională mobilizând trupe în Ucraina şi i-a solicitat să discute paşnic cu autorităţile de la Kiev pe marginea îngrijorărilor sale privind situaţia populaţiei rusofone din această ţară, a anunţat Casa Albă.

Mişcările de trupe ruse în Ucraina constituie o "încălcare clară a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, ceea ce este o abatere de la legislaţia internaţională", i-a declarat Obama lui Putin, potrivit administraţiei americane.

"Statele Unite condamnă intervenţia rusă în teritoriul ucrainean", anunţă Casa Albă.

În plus, "Statele Unite îndeamnă Rusia să reducă tensiunile prin retragerea forţelor sale de la bazele din Crimeea şi să se abţină de la orice amestec, oriunde, în Ucraina", anunţă aceeaşi sursă.

Washingtonul a afirmat că "recunoaşte legăturile istrocie şi culturale solide dintre Rusia şi Ucraina" şi a cerut lansarea unui dialog între cele două părţi, "cu o asistenţă internaţională, dacă se impune".

"Statele Unite sunt pregătite să participe" la acest dialog, potrivit Casei Albe.

În cele din urmă, Obama "a spus clar că o continuare a încălcării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei de către Rusia va avea consecinţe negative asupra locului Rusiei în cadrul comunităţii internaţionale", a anunţat administraţia americană.

"În orele şi zilele următoare, Statele Unite vor purta consultări de urgenţă cu aliaţii şi partenerii lor din cadrul Consiliului de Securitate al ONU" şi alte organisme internaţionale, potrivit aceleiaşi surse.

În acest interval de timp, "Statele Unite vor suspenda participarea lor la întâlnirile de pregătire a summitului G8", prevăzut pentru iunie la Soci, în Rusia, a precizat Executivul american, confirmând o posibilitate evocată vineri de către un oficial de rang înalt de la Washington.

"Continuarea încălcării legislaţiei internaţionale de către Rusia va conduce la o mai mare izolare politică şi economică", a avertizat Casa Albă.

Pe de altă parte, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a afirmat sâmbătă seară, în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, că "a venit timpul ca Rusia pună capăt intervenţiei sale" în Ucraina.

"Acţiunile Rusiei în Ucraina încalcă suveranitatea (acestei ţări) şi ameninţă pacea", a adăugat ea, solicitând trimiterea unor "observatori internaţionali" în Crimeea.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut şi a primit aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la "normalizarea" situaţiei.

"Din cauza situaţiei extraordinare din Ucraina şi a ameninţărilor la adresa cetăţenilor ruşi, trupe ruse vor fi desfăşurate în Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federaţiei să autorizeze utilizarea forţelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei până la normalizarea situaţiei politice din această ţară", a comunicat Kremlinul.

Sâmbătă dimineaţă, preşedintele Consiliului Federaţiei declara că Rusia ar putea trimite militari în regiunea autonomă ucraineană Crimeea pentru garantarea securităţii Flotei ruse şi a cetăţenilor ruşi din această zonă prorusă situată în sudul Ucrainei.

"Pentru a răspunde solicitării Guvernului din Crimeea, este posibil, în această situaţie, să trimitem un contingent limitat pentru garantarea securităţii Flotei de la Marea Neagră şi a cetăţenilor ruşi care trăiesc în Crimeea", a declarat Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului Federaţiei Ruse.

Noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere să restabilească "pacea şi calmul" în această provincie prorusă.

Tot sâmbătă, Duma de Stat din Rusia, Camera inferioară a Parlamentului, i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să adopte măsuri pentru protejarea, "prin toate mijloacele", a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea.

Știrea se actualizează

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus