Timpul.md

Externe 19 Octombrie 2015 | 14:34

Arseni Iaţeniuk: Patru condiții pentru desfășurarea alegerilor în Donbas

Prim-ministrul Ucrainei, Arseni Iațeniuk, a vociferat câteva condiții esențiale pentru desfășurarea unor noi alegeri în regiunea Donbas.

„Regiunea Donbas e încă ocupată de bandiți și teroriști ruși, însă și acolo trebuie să fie desfășurate alegeri. Pentru aceasta trebuie să adoptăm o nouă lege”, a declarat prim-ministrul.

Prima condiție pe care o impune Arseni Iațeniuk este lipsa oricăror presiuni din partea ocupanților ruși. „Nimeni nu va desfășura alegeri fiind amenințat cu arma. Rușii trebuie să părăsească regiunea și să respecte prevederile stabilite în cazul negocierilor de la Minsk”, a subliniat prim-ministrul.

De asemenea 500 de mii de oameni care și-au schimbat locul de trai, însă mai sunt înregistrați în Ucraina, trebuie să aibă posibilitatea să participe la alegeri și să voteze pentru cei ce vor guverna regiunile Donețk și Lugansk.

Următoarea condiție prevede desfășurarea unor alegeri democratice și transparente, conform legislației ucrainene. „Și cea de-a patra: trebuie să asigurăm concurență politică în Donețk și Lugansk. Asta poate fi posibil prin intermediul canalelor de comunicare în masă. La fel de important este accesul tuturor partidelor politice din Ucraina către aceste regiuni. Ele trebuie să poată participa la alegeri și înainta candidați”, a conchis prim-ministrul.

timpul.md/ traducere de pe tvrain.ru

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus