Actualitate

Asa ceva nici la Tiraspol nu-i de crezut

„Ex-ministrii guvernului Tarlev au fost niste criminali, care nu au aplicat legislatia in vigoare. Guvernul Greceanai, fiind mostenitor de drept, urmeaza sa raspunda in toate instantele pentru actiunile predecesorilor sai”. Sunt citate din demersuri oficiale adresate institutiilor centrale de stat de catre maestrul in arta Ion GheorheSvitchi. In ianuarie, el a chemat guvernul in judecata, pentru ca statul refuza sa-i plateasca pensie personala, dupa cum prevede Legea cu privire la teatre, circuri si organizatii concertistice. Anterior, dansatorul Virgiliu  Gorii, artist de categorie superioara si maestru in arte, a ajuns, cu un asemenea dosar, la CEDO.

 

V. Gorii: „Nu-mi voi retrage cererea de la Strasbourg”

Articolul 27 al Legii cu privire la teatre, circuri si organizatii concertistice stipuleaza ca unele categorii de artisti (balerini, coristi, artisti de circ s.a.) cu o vechime in munca de 20 de ani au dreptul la pensie platita din bugetul de stat. Acelasi articol mai prevede ca persoanele care au merite deosebite in domeniul artelor beneficiaza de pensie personala, al carei cuantum este egal cu cel al pensiei de functionar public, care constituie 75%. Respectiva lege a intrat in vigoare acum sapte ani, dar nu functioneaza – maestrii in arta si pana astazi primesc un adaos la pensie de numai 25 lei (!). De aceea, Ion Svitchi, al carui dosar a ajuns la Curtea Suprema de Justitie, declara: „Am sa actionez statul in toate instantele de judecata pana cand va zdohni ultimul guvern comunist si vom avea un guvern normal”.

I. Svitchi: „De-as fi fost kaghebist, aveau sa-mi dea pensie”

La momentul cand a intrat in vigoare, prezenta Lege obliga guvernul sa elaboreze, timp de trei luni, actele normative pentru asigurarea functionarii ei, ceea ce nu s-a intamplat nici pana azi. Primul care a spart gheata, cautandu-si dreptatea pret de sase ani, a fost cunoscutul balerin Virgiliu Gorii. In aprilie 2008, dupa ce artistul a avertizat guvernul ca va apela la CEDO, vicepremierul V. Stepaniuc a obligat ministerele de resort sa prezinte propuneri de solutionare a problemei, in termen de zece zile. Iarasi, nu s-a rezolvat nimic… Dupa ce Gorii s-a adresat la Stasbourg, in ianuarie curent, guvernul s-a grabit sa-i plateasca pensia pentru ultimii sase ani, in suma de 21.401 lei. „Ei au luat o decizie de urgenta, fara sa tina cont de rata inflatiei. Pentru 2002, de exemplu, mi-au platit cate vreo suta de lei pe luna. Am solicitat Casei Nationale pentru Asigurari Sociale sa-mi achite diferenta, dar am primit refuz. Conform legislatiei nationale si celei internationale, statul urmeaza sa-mi achite si paguba morala, si cea materiala. Deci nu-mi voi retrage cererea de la CEDO”, ne-a spus V. Gorii. Ca si Svitchi, el ne asigura ca, pentru a-si apara drepturile, va da guvernul in judecata de cate ori va fi nevoie.

Ion Gheorghe Svitchi este presedinte al Comitetului sindical al Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM). Timp de 11 ani, el a activat in Ministerul Culturii, iar cinci ani (1971-1976) a detinut functia de regizor la Comitetul de stat pentru televiziune si radiodifuziune al Consiliului de Ministri al RSSM. Desi el intruneste conditiile prevazute in art. 27 pentru a beneficia de pensie personala, cererea sa nu a fost acceptata de Casa de asigurari sociale. Motivul invocat e mai mult decat ridicol: functia de regizor la Comitetul de stat nu figureaza in Nomenclatorul autoritatilor publice – document valabil inca din perioada sovietica. „De-as fi fost kaghebist, aveau sa-mi dea pensie buna, fiindca nomenclatorul lor e pentru nomenclaturisti”, considera Svitchi. Tergiversarile au continuat. Cand Svitchi a solicitat de la Ministerul Culturii contractele sale de munca, i s-a raspuns ca acestea s-au pierdut.

V. Dragomir: „Se afla in deruta si institutiile statului”

Si intr-o scrisoare din 25 aprilie 2008 a lui Vladimir Dragomir, seful Comisiei cultura in fostul parlament, catre Z. Greceanai, se arata ca nefunctionarea Legii despre teatre provoaca nenumarate plangeri din partea artistilor. „Se afla in deruta chiar si unele structuri ale statului”, precizeaza Dragomir, rugand-o pe prim-ministru sa dispuna crearea unui grup de lucru pentru elaborarea regulamentului de aplicare a Legii. Nici de data aceasta lucrurile nu s-au schimbat. In noiembrie 2008, dupa ce UNITEM a solicitat guvernului sa-i acorde lui Svitchi pensie personala, Galina Balmos, ex-ministrul Protectiei Sociale, preciza ca nu exista acte normative ce ar face posibila aceasta cerere. La 21 octombrie 2008, V. Stepaniuc garanta intr-un demers catre parlament ca problema se va rezolva in trei luni. El a convocat si o sedinta la guvern, cerandu-le ministerelor implicate sa pregateasca un mecanism de protectie sociala a artistilor. De atunci a trecut jumatate de an si lucrurile au ramas pe vechi…

In ianuarie, Svitchi a actionat guvernul in judecata, a pierdut procesul la Curtea de Apel si a inaintat recurs la CSJ. „Ii indemn pe toti artistii sa-mi urmeze exemplul. Asa ceva Parisul n-a vazut si nici la Tiraspol nu-i de crezut. Colegul nostru Igor Taran, artist al poporului peste Nistru, are o pensie de 200 dolari, iar artistul Nelu Bordeianu, aflat acum la Botosani (Romania) – de 550 de euro. Regizorul Victor Voinicescu-Sotchi se plimba pe cheiurile Senei si rade de mine, patriotul de pe malul Bacului… Aici, Ion Puiu, maestru in arta, laureat al Premiului de Stat si al Premiului „Valeriu Cupcea” are o pensie de 700 lei, iar pensia lui Nicolae Sulac era de 300 de lei”, ne marturiseste Svitchi.

I. Pacuraru: „N-am fost eu ministru…”

Incercand sa aflam motivele ignorantei guvernantilor fata de propriile legi, in general, si oamenii de arta, in special, am contactat mai multi reprezentanti ai guvernelor Tarlev si Greceanai. V. Stepaniuc ne-a inchis telefonul, Artur Cozma, ex-ministrul Culturii, nu a vrut sa comenteze, iar Ion Munteanu, viceministrul Culturii, a recunoscut ca nu poate sa explice nimic. Petru Gozun, ex-vicepresedintele Comisiei parlamentare pentru cultura, tot el director al Ansamblului de dansuri sportive „Codreanca”, ne-a spus: „Stiu ca s-a discutat ca persoanele astea trebuie sustinute, dar in 2002 eu nu eram deputat si nu cunosc aceasta lege”. La randul sau, Ion Bucinschi, viceministrul Protectiei Sociale, ne-a asigurat ca deja a fost elaborat un proiect de lege ce stabileste expres pensionarea pentru toate categoriile de cetateni (functionari, artisti, politisti s.a.), care a fost propus guvernului si va fi inaintat noului parlament. El considera ca vina pentru neimplementarea pana in prezent a Legii cu privire la teatre apartine Ministerului Culturii, care „a promovat-o fara sa se consulte cu alte ministere”.

Am crezut ca ne va deschide cartile Ion Pacuraru, ministru al Culturii in perioada in care a fost adoptata legea mentionata. El ne-a spus insa ca, probabil, nu el era ministru atunci… „E un domeniu de care nu m-am ocupat, cu toate ca am detinut diferite functii inalte. Daca am fost ministru atunci, posibil sa fi stiut cate ceva, insa legea respectiva contravine legislatiei de pensionare, fiindca nu stipuleaza programarea banilor suplimentari in buget”, a adaugat ex-ministrul.

Z. Greceanai: „Guvernul e preocupat…”

Se pare ca situatia va ramane la fel de subreda. Pe de o parte, Serghei Boboc, responsabil la Ministerul Culturii, ne-a spus ca intre timp s-a facut o evaluare a beneficiarilor de pensii speciale si se gasesc posibilitati pentru acoperirea acestor cheltuieli. Pe de alta parte, Zinaida Greceanai sustine ca solutia inca nu a fost gasita. „Articolul 27 nu se inscrie in legislatia de pensionare in vigoare si nu reflecta tot spectrul de probleme privind stabilirea si plata pensiilor personalului artistic si de creatie. In prezent, guvernul e preocupat de identificarea unei variante de solutionare a problemei si va veni cu propuneri pentru depasirea acestei situatii”, ne-a spus premierul in exercitiu. Greceanai a adaugat ca, in cazul Gorii, a fost aplicat principiul analogiei legii, fiind stabilita o pensie echivalenta cu pensia minima pentru limita de varsta.

Astazi, cand povestile lui Voronin si ale Z. Greceanai despre majorarea salariilor si rezistenta RM in fata crizei economice s-au dovedit a fi minciuni preelectorale, mai ales dupa ce clica comunista va spala sume de bani ireale pentru RM prin repararea edificiilor Parlamentului si Presedintiei, e aproape imposibil ca Svitchi si Gorii sa-si primeasca banii meritati fara interventia Curtii de la Strasbourg. Pentru ca legile adoptate de comunisti s-au facut numai de ochii lumii, fiind incalcate in mod flagrant tot de ei.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *