Actualitate

Ascensiunea MAFIEI nord-coreene. „Stăpânii banilor” care au făcut din sărăcie o afacere de stat

„Oamenii președintelui” manifestă doar un singur interes pentru acest segment al economiei naționale: colectarea furibundă de taxe, într-o absență deplină a unui sistem de reglementare a piețelor locale, căzute acum pe mâna mafiei, descriu sursele atmosfera din provinciile nord-coreene.

Potrivit surselor, tentaculele mafiote provin din rândul clasei privilegiate nord-coreene supranumită donju – în traducere, „stăpânii banilor”, axul corupției la nivel gurnamental din Coreea de Nord.

O sursă din provincia Pyongan spune că aceste elite economice se luptă „pentru a impune monopoluri asupra unor linii de produse specifice”.

Adesea, „comercianții donju angajează membri ai mafiei pentru a le apăra interesele de afaceri. Mafioții au contacte în organizații puternice. Așa că, atât timp cât plătesc mită către diverși oficiali, sunt de neatins”.

Membrii mafiei din Peninsula Coreeană sunt cunoscuți sub denumirea de kkangpae.

Practic, există două economii în Coreea de Nord. Cea oficială, de stat, modelată după regulile centralismului sovietic, în care trăiește întreaga populație. Iar în spatele acestei fațade se află economia neoficială, cea a consumului capitalist, „dușmanul de clasă” din ideologia Phenianului, dar „prietenul intim” al celor care compun ierarhia de privilegiați a lui Kim Jong-un.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *