Economie

Asistăm la o prăbuşire bruscă a leului, experţi

Gheorghe Costandachi, expert în economie, oferă prognoze pesimiste privind stabilitatea monedei naţionale. „Republica Moldova nu este o ţară producătoare, nu avem surplus de producţie şi nu se poate conta în condiţiile actuale pe stabilitatea leului. Economia moldovenească depinde mult de cea a Federaţiei Ruse, care este în recesiune. Embargourile asupra importului de fructe moldoveneşti au afectat în proporţie de cel mult 8 la sută exporturile noastre. Dar avem produse industriale care le importăm pe piaţa rusă, iar din cauza situaţiei de acolo, volumul acestor importuri s-a diminuat. Iar orientarea acestor produse pe piaţa europeană este practic imposibilă, deoarece nu ating parametrii de calitate. În aceste condiţii nu putem să ne aşteptăm decât la o depreciere în continuare a monedei naţionale”, a precizat expertul.

Costandachi a mai declarat că pe lângă şocurile externe, care au provocat deprecierea leului moldovenesc, mai există şi un şir de factori interni. „Ceia ce se întâmplă acum în sistemul bancar moldovenesc nu putea să nu se răsfrângă asupra stabilităţii leului. În sectorul bancar există centre de influenţă care provoacă deficit de valută. Este logică şi ipoteza că leul a început să cadă după furtul de la Banca de Economii, deoarece a fost nevoie de procurarea unei sume mari de valută forte de pe piaţa moldovenească pentru a face posibilă scoaterea banilor din ţară”, a punctat expertul.

Un alt expert în economie, Viorel Gârbu, a declarat că o cauză a deprecierii monedei naţionale mai este şi emisia de monedă fără acoperire valutară. „Banca Naţională a pus în circulaţie peste 4 mlrd de lei noi fără acoperire valutară. Guvernatorul BNM trebuia să intervină, dar a făcut-o prea târziu şi ineficient”, a conchis expertul.

Sursa: IPN 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *