Integrare Europeană

Asistenţa UE aduce schimbări vizibile la nivel local

La 23 noiembrie, evenimentul a avut loc la Comrat, iar la 7 decembrie – la Soroca. Ambele Zile Informaţionale s-au desfăşurat sub genericul „Asistenţa UE aduce schimbări vizibile la nivel local”.

La Comrat, Ziua Informaţională Europeană a fost organizată sub formă de conferinţă cu participarea reprezentanţilor comunităţilor locale, a ONG-urilor şi instituţiilor de stat, a reprezentanţilor autorităţilor locale, a organizaţiilor de tineret şi mass-media. Scopul ei a fost de a evalua şi de a prezenta asistenţa UE, intensitatea cooperării dintre UE şi RM, realizările pozitive şi rezultatele proiectelor finanţate de UE, în special, în sudul republicii. Conferinţa a inclus prezentări ale experţilor din cadrul Proiectelor UE cu impact regional şi naţional – opt proiecte finanţate de UE, la care au participat circa 80 de persoane. La deschiderea Zilei Informaţionale din Comrat, şeful Delegaţiei UE în Moldova, Dirk Schuebel, a evidenţiat intensificarea cooperării dintre UE şi RM. De asemenea, el a subliniat importanţa de a aduce sprijin pentru regiunile din Moldova, în special, în UTA Gagauz-Yeri: „Găgăuzia deja beneficiază de asistenţa UE în domeniul energiilor regenerabile, al educaţiei şi societăţii civile; cu toate acestea, UE intenţionează să îşi intensifice sprijinul, prin intermediul instrumentelor tematice, cum ar fi actorii nestatali/program pentru autorităţile locale. În plus, Delegaţia UE lucrează la un nou program special conceput pentru această regiune”.

În aceeaşi cheie a fost organizată Ziua Informaţională Europeană la Soroca. Şi aici, Dirk Schuebel a evidenţiat intensificarea cooperării dintre UE şi RM. „Cooperarea dintre UE şi RM a atins, în ultimii doi ani şi jumătate, un nivel fără precedent, ce ar trebui să aducă beneficii şi pentru regiunile republicii. Din acest punct de vedere, Ziua Informaţională Europeană constituie o şansă excelentă pentru Soroca şi raioanele adiacente din nord de a face cunoştinţă cu proiectele implementate în domeniile dezvoltării sociale, a mediului şi a societăţii civile şi de a descoperi oportunităţile de finanţare în cadrul Programelor pentru actorii nestatali şi autorităţile locale”. În cadrul conferinţei de la Soroca a fost prezentată activitatea a şapte proiecte cu impact regional şi naţional, finanţate de UE, la care au participat circa 100 de persoane.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *