Timpul.md

Actualitate 3 Decembrie 2018 | 13:56

Asociația Businessului European ia apărarea unei companii atacate de Maia Sandu

Asociația Businessului European (EBA) ia apărarea unei companii de pe piața producției și exportului de nuci, atacată de liderul PAS, Maia Sandu. Este vorba despre întreprinderea Monicol SRL, acuzată de Sandu că ar monopoliza exportul de nuci.

Asociația Businessului European declară că Monicol SRL a fost una dintre companiile autohtone care au promovat și susținut activ reformele orientate spre facilitarea exporturilor spre UE.

”Unul dintre membrii EBA, care au aderat la Asociație în 2012, este Monicol SRL și care a fost implicat activ în toate procesele de reformă, contribuind ca procesul de export pe piața UE să fie mai transparent și mai clar pentru toți exportatorii de nuci”, se menționează într-o declarație a EBA.

Organizația precizează că sectorul producerii și exporturilor de nuci din țara noastră se confruntă cu anumite obstacole ce țin de achiziționarea de nuci, în special de la persoane fizice. În acest context, Asociația și membrii săi au fost implicați activ în eliminarea barierelor în calea comerțului, astfel încât exporturile să devină mai simple pentru toți agenții economici. Acest lucru s-a întâmplat prin simplificarea anumitor proceduri vamale și prin anumite modificări ale politicii fiscale.

EBA mai precizează că Monicol este unul dintre cei mai mari contribuabili din sectorul producției agroalimentare la bugetul moldovenesc. ”Compania a fost înființată în 2001 și de-a lungul anilor a câștigat o imagine, încredere și recunoașterea clienților săi. Nucile sunt parțial cultivate în livezile companiei, restul fiind achiziționat de la mici fermieri locali. Pentru a obține cea mai înaltă calitate, Monicol folosește tehnologii moderne și echipamente, conform standardelor internaționale”, se mai arată în declarația Asociației Businessului European.

Amintim că liderul PAS a acuzat compania Monicol de monopolizare a exporturilor de nuci din Moldova și că aceasta ar beneficia de protecția familiei prim-ministrului Pavel Filip. Acuzațiile au fost lansate în baza discuțiilor cu vânzători de la piață, fără să fie adus vreun argument. Șeful Executivului a negat aceste afirmații, despre care a spus că ”se lipesc ca nuca de perete”.
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus