Timpul.md

Ultima oră 18 Septembrie 2013 | 15:11

Asociația Secular-Umanistă din România anunță că începe campania Stop îndoctrinării religioase în școli!

Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) anunta ca demareaza si in acest an "campania impotriva indoctrinarii religioase in scoli, printr-o actiune de informare a parintilor si elevilor asupra statutului orelor de religie". Saptamana aceasta, grupuri de voluntari impart materiale informative in scoli din Timisoara, Braila, Botosani si Bucuresti, informeaza ASUR intr-un comunicat remis HotNews.ro. 

Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR, a declarat ca a decis sa continue si anul acesta campania initiata in urma cu trei ani "deoarece consideram ca toti oamenii implicati in procesul educativ trebuie sa stie cum suna legea, pentru a putea lua decizii informate si a putea evita orice tentativa de indoctrinare religioasa". 

Campania de informare "Stop indoctrinarii religioase in scoli!" a fost initiata de ASUR in februarie 2011, iar reprezentantii asociatiei sustin ca "isi manifesta disponibilitatea de a contribui la asigurarea unui climat educational nediscriminatoriu".

In pliantele pe care le distribuie in scoli, ASUR se adreseaza parintilor si directorilor de unitati de invatamant. "Libertatea de constiinta este un drept garantat de Constitutie", se arata in materialul adresat parintilor, unde este redat articolul 29 din Constitutie: "(1) Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale. (2) Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine."

In materialul destinat directorilor de scoli, Asociatia scrie ca "inscrierea elevilor la orele de religie fara un acord explicit din partea parintelui si/sau elevului poate fi incadrata in prevederile Art. 247 din Codul Penal". Alaturat, in pliant este redat continutul articolului 247 din Codul Penal: "Ingradirea, de catre un functionar public, a folosintei sau a exercitiului drepturilor unei persoane ori crearea pentru aceasta a unei situatii de inferioritate pe temei de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, gen, orientare sexuala, opinie, apartenenta politica, convingeri, avere, origine sociala, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani".

Legea Educatiei Nationale prevede ca la solicitarea scrisa a elevului major sau a parintelui, "elevul poate sa nu frecventeze orele de religie". Legea nu prevede, insa, si care sunt activitatile pe care scoala trebuie sa le organizeze pentru elevii care nu sunt la ora de Religie. Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar, declara in februarie pentru HotNews.ro ca "foarte putini parinti isi retrag copilul de la ora de Religie, pentru ca nu au alternativa. Si atunci il lasa fie si pentru a fi supravegheat".

Legea Educatiei Nationale:
Art. 18 (1) Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.
(2) La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina."

In cadrul unei Dezbateri HotNews.ro de la inceputul anului, Radu Preda, doctor in teologie si titular al cursului de Teologie sociala ortodoxa la Facultatea de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, a declarat ca este "foarte bine" ca se preda Religia in scoala. "Ca materie scolara, religia isi dovedeste capacitatea transmiterii nu doar a unor informatii, ci a unor valori. Cum rolul scolii este, cum spunea Parvan, sa scoata caractere, prezenta orei de religie poate fi o garantie. Sigur, cu conditia sa fie predata adecvat", a afirmat Preda.

Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, a declarat insa pentru HotNews.ro ca "daca s-ar recunoaste (cum ar fi legal) faptul ca religia poate fi doar facultativa, atunci profesorii de religie nu ar putea fi angajati permanent in scoli, ci doar prin contracte temporare, pe an scolar". Potrivit acestuia, "inscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie - adica de catre stat - incalca dreptul la libertatea constiintei, dreptul parintilor sau al tutorelui legal de a asigura potrivit propriilor convingeri educatia copilului".
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus