Timpul.md

Ultima oră 5 Octombrie 2010 | 17:10

Asociatia "Parlamentul 90" cere PG să fie trași la răspundere cei care au distrus Declarația de Independență

Dosarul penal cu privire la arderea originalului Declaratiei de Independenta va putea fi considerat finalizat doar atunci cind vor fi trasi la raspundere toti cei care se fac responsabili de acest fapt", a declarat presedintele Asociatiei "Parlamentul 90", Pantelei Sandulachi, la o intrevedere cu procurorul general Valeriu Zubco. Astazi, membri ai asociatiei "Parlamentul 90" au depus la Procuratura Generala o copie a Declaratiei de Independenta restabilita, dupa ce aceasta a fost arsa in timpul devastarii cladirii parlamentului la 7 aprilie 2009.

"Nu era vorba de un safeu de trei tone, era vorba de o foaie aflata intr-o mapa care putea fi luata foarte usor si transferata in cladirea Guvernului", a adaugat Pantelei Sandulachi. "Solicitam procuraturii ca persoanele din conducerea parlamentului de atunci - parlamentul avea si speaker si vicespeakeri - sa fie trase la raspundere. Aceasta va fi o manifestare a legitimitatii statului nostru si cetateanul se va convinge de faptul ca legea este egala pentru toti", a spus presedintele Asociatiei "Parlamentul 90". "Este mai greu sa se stabileasca cine a facut-o, dar cine trebuia sa asigure ca aceasta sa nu se intimple este evident", a spus Pantelei Sandulachi. 

La rindul sau, procurorul general Valeriu Zubco a multumit reprezentantilor Asociatiei "Parlamentul 90" pentru donatie. "Acea cauza penala care a fost intentata pe marginea distrugerii Declaratiei de Independenta va fi dusa la bun sfirsit. Va fi instrumentata obiectiv si legal sub toate aspectele", a declarat Valeriu Zubco. "Persoanele care se vor dovedi vinovate vor fi deferite justitiei", a mai dat asigurari procurorul general. 

Intrebat de reporterul MOLDPRES daca procuratura intentioneaza sa ceara ridicarea imunitatii parlamentare persoanelor care vor fi suspectate de implicare in distrugerea documentului, Valeriu Zubco a lasat sa se inteleaga ca nu intentioneaza sa faca astfel de cerinte Parlamentului. 

Anterior, Procuratura Generala a constatat ca originalul Declaratiei de Independenta a Republicii Moldova a fost distrus in timpul tulburarilor sociale din 7 aprilie 2009, cind multimea a devastat cladirile Parlamentului si Presedintiei. Presedintele Parlamentului in acea perioada era actualul lider al Partidului Democrat, Marian Lupu. La 26 aprilie 2010, fosti parlamentari ai Legislativului care a adoptat Declaratia de Independenta, la 27 august 1991, s-au intrunit intr-o sedinta speciala pentru a restabili documentul. Deputatii comunisti care au votat pentru independenta in 1991 au refuzat sa participe la sedinta din aprilie 2010.

Sursa: Moldpres

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus