Opinii și Editoriale

Asteptam asul din mneca lui M. Ghimpu

Prima intrebare pe care ti-o adreseaza un occidental afland ca esti din R. Moldova nu se refera la gripa pandemica – nici gripa nu-l sperie mai mult decat secventele dramatice vizionate la CNN pe 7 aprilie. Atunci, omul din Vest a descoperit ca in imediata sa apropiere se afla o tara unde lucrurile merg destul de prost, daca s-a ajuns pana la incendierea Presedintiei si a Parlamentului. Uimirea sa a atins cote maxime cand a auzit despre „coridoarele mortii” si despre oameni ucisi in bataie pentru ca au indraznit sa iasa in strada si sa-si ceara drepturile.

Occidentalul nu poate uita acest cosmar, el vrea sa stie incotro merge R. Moldova, de aceea, te intreaba direct: va fi sau nu va fi ales presedintele? Pre limba lui Shakespeare: To be or not to be? (A fi sau a nu fi?). Raspunsul nostru a fost unul optimist: to be! Si cu cat mai repede, cu atat mai bine, inclusiv pentru comunisti care, cica, mai ezita. Se mai gandesc… Ezitarea vina n-are, zicem noi. Numai ca, in afara de doctrine politice si interese de partid, exista interese nationale pe care nimeni n-are dreptul sa le ignore. In caz contrar, trebuie sa-si asume si consecintele.

Daca a venit vorba de alegerea presedintelui, in locul unui deputat comunist, eu nu as ezita deloc – mi-as da votul pentru Marian Lupu. Oricum, aceasta candidatura mi-ar inspira mult mai multa incredere decat un asa-zis „independent”, pe care l-as suspecta mereu ca umbla cu pisica in sac. Pe Lupu de bine, de rau, il cunosc, mi-as zice (repet, in locul unui deputat comunist), l-am vazut si l-am auzit la plenare si adunari de partid, am votat impreuna aceleasi legi, am pus tara la cale, am baut si bere impreuna… Stiu cum gandeste, ce-i place si ce-si doreste, unde e previzibil si unde – imprevizibil.

Si chiar daca Lupu e mai inteligent si mai civilizat, iar accentul lui nemoldovenesc e putin diferit de al meu, in numele consensului national as trece peste asta… Cineva nu-l iarta pentru ca s-a facut presedintele unui alt partid?! Nicio tradare, dragi colegi de fractiune! Noi vrem neutralitate – Lupu de asemenea. Noi vrem sa fim si cu CSI, si cu Europa – Lupu vrea la fel. Sa nu neglijam si o alta parte a problemei: anticipatele nu ne pot garanta un numar la fel de mare de mandate, in mod sigur, unii dintre noi ne vom pomeni in afara parlamentului. De ce am da vrabia din mana pe cioara din par? Pe scurt, varianta optima pentru un deputat comunist ar trebui sa fie: Lupu – presedinte.

Intr-o alta ordine de idei (dar in acelasi context), presedintele polonez a promulgat legea care interzice vanzarea si pastrarea simbolurilor comuniste. Dupa modelul Germaniei, probabil, care a interzis, la timpul ei, simbolurile naziste. Deoarece Europa demult pune semn de egalitate intre fascism si comunism, problema simbolurilor a inceput sa fie activ dezbatuta si la noi. Mai mult chiar, Miscarea Europeana, condusa de deputatul Oleg Serebrian, a propus societatii civile din republica sa elaboreze un proiect de lege similar. Nu stim cu ce se vor termina discutiile, dar inceputul e bun. Speram cu totii ca va invinge pragmatismul si ca, pe 7 decembrie, R. Moldova va cobori de pe baricade si-si va relua mersul inainte.

Dar daca nu si nu… Asteptam sa vedem asul din maneca presedintelui interimar.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *