Actualitate

Asteptndu-l pe… presedinte

„Partidul Democrat a adus situatia din tara la un nivel maxim de tensionare” (PCRM); „Pe comunisti i-a deranjat unitatea noastra” (AIE). Sunt doua dintre declaratiile care au marcat sedinta de ieri a parlamentului moldovean, de legislatura a XVIII-a, in care alegerile prezidentiale au esuat pentru a doua oara in acest an. Singurul candidat inscris in buletinele de vot, Marian Lupu, deputat PD, inaintat de coalitia majoritara, a acumulat 53 de voturi, fata de 61 necesare.

Sedinta legislativului a inceput cu un miting de protest organizat de Maia Laguta in fata Palatului Republicii, la care un grup de batrani au cerut desfiintarea institutiei presedintiei si reducerea numarului de parlamentari. Intre timp, deputata comunista Svetlana Rusu solicita presedintelui Comisiei pentru alegerea sefului statului, Ion Plesca, sa confirme prezenta certificatului medical al lui Marian Lupu. Dupa care a urmat (ne)alegerea candidatului Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE)…

Decizia comunistilor de a nu-l vota pe Marian Lupu a fost luata ieri-dimineata, in cadrul plenarei PCRM. Motivul invocat a fost faptul ca „PD a ales sa ramana in coalitia radicala de dreapta, ratand ocazia sa creeze o coalitie pro-moldoveneasca” (cu PCRM). In pofida acestor declaratii, unii deputati comunisti au considerat decizia PCRM drept una gresita. „Consideram ca hotararea CC e o greseala mare, care numaidecat o sa aduca prejudicii si partidului, si statului RM. Este un moment de cotitura, fiindca trebuie sa vedem perspectivele social-economice ale tarii. Analizele facute de partid au fost gresite”, a declarat Victor Stepaniuc inainte de procedura de votare a presedintelui. Totusi, Stepaniuc nu a participat la alegeri.

Mihai Ghimpu: „Oricum, la vara o sa va odihniti”

Daca, in declaratiile facute anterior, liderii AIE s-au aratat convinsi ca se vor gasi mai mult de cele opt voturi necesare pentru alegerea presedintelui, de data aceasta ei si-au exprimat nemultumirea si nedumerirea despre „lasitatea unor comunisti”. „E regretabil ca, pana ieri (duminica – n.n.) erau persoane care doreau sa voteze presedintele republicii, iar astazi, luni, s-au retras. Ce s-a intamplat noaptea?”, s-a intrebat Dumitru Diacov. Deputatul AMN Leonid Bujor a spus ca ieri „de fapt, a inceput declinul PCRM”, iar deputatul liberal-democrat Vlad Filat s-a aratat convins ca „RM va reusi totusi sa iasa din impas, deoarece acest drept ne apartine”. La randul sau, presedintele parlamentului, tot el presedintele interimar al RM, Mihai Ghimpu, si-a adus aminte de „asul sau din maneca” si a dat asigurari deputatilor, dar si jurnalistilor, ca „la vara oricum o sa puteti pleca la odihna liber”.

La sfarsitul sedintei, in sala ramasese un singur deputat comunist, Iurie Muntean. El a declarat presei ca, de fapt, Marian Lupu a fost votat de 52 de deputati, un buletin fiind nevalabil. „Ceea ce s-a intamplat azi a marcat ultima zi a asa-numitei Aliante, pentru ca n-au fost in stare sa recunoasca faptul ca pentru Marian Lupu au fost 52 de voturi. Al 53-lea urma sa fie declarat nevalabil (pentru ca avea semnul „+” intr-un colt – n.n.)”. Insa, potrivit lui Ion Plesca, seful Comisiei juridice, buletinul a fost considerat valabil de catre majoritatea membrilor Comisiei pentru alegerea sefului statului, deoarece intruneste toate conditiile pentru aceasta.

Comentand, pe urme fierbinti, ziua de ieri, analistul politic Igor Botan a opinat ca „PCRM este inca un partid consolidat. Dar ironia sortii e urmatoarea: cu cat PCRM se arata mai consolidat, cu atat contribuie mai mult la viabilitatea Aliantei pentru Integrare Europeana”. Botan crede ca in viitorul apropiat am putea sa avem un mic razboi al declaratiilor politice si nu exclude ca grupul nemultumitilor din cadrul PCRM ar putea purcede la stabilirea unei structuri proprii. Dovada vine imediat…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *