Actualitate

Atac la siguranţa Moldovei: S. O. Vîntu vrea să devalizeze Banca Naţională a Moldovei prin metoda FNI

Prin decizia Curţii Supreme de Justiţie din Republica Moldova a fost ridicata excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.38 alin.(3), alin.(6), alin.(7) şi art.3812 alin.(2) din Legea instituţiilor financiare nr.550-XIII din 21.07.1995 (în continuare Legea nr.550/1995), în redacţia Legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative nr. 241 din 24.09.2010, în vigoare din 17.12.2010 (în continuare Legea nr. 241/2010).

Hotărârea Curţii Constituţionale va fi făcută publică marți, 15 noiembrie 2011.

DOCUMENT: Vedeți aici sesizarea depusă de Ion Muruianu (CSJ)

Dacă justiţia va da dreptate unei grupări de "investitori strategici" controlate de Sorin Ovidiu Vîntu, bugetul Republicii Moldova va suporta pierderi totale de 589,9 milioane lei moldoveneşti şi 50 de milioane de euro. Cele peste 589 milioane de lei reprezintă despăgubirile plătite deponenţilor băncii Investprivatbank, iar 50 de milioane de euro sunt despăgubiri solicitate de Sorin Ovidiu Vîntu.

Banca de Economii a Republicii Moldova, unde acţionar majoritar este statul, are de recuperat circa 589,9 de milioane de lei moldoveneşti de la BC InvestprivatBank, controlată de tandemul Sorin Ovidiu Vîntu-Liviu Luca prin SC PetromService şi alte cinci firme de tip offshore. Prejudiciul ar fost creat prin aplicarea schemei " FNI", exersată în România, scrie presa moldovenească.

Bancă dusă la faliment de gruparea Vîntu

Prin firmele offshore Tabor Projescts,ltd, Brendelco ltd, Karaka Holdings Ltd, Karo Holdings LTD, Kauri Holdings Ltd, precum şi prin firma românească PetromService SA (acum PSV Company), Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca, prin Octavian Ţurcan, ar fi achiziţionat circa 55% din acţiunile Băncii Comerciale Investprivatbank, iar din 2008-2009 ar fi dictat modul de administrare al băncii.

În urma "managementului defectuos" (împrumuturi fără garanţii reale , trasferuri nejustificate etc) , în iunie 2009 Banca Naţională a Moldovei a retras licenţa de funcţionare a Investprivatbank , motivul principal fiind lipsa lichidităţilor.
 
DOCUMENTE EXCLUSIVE

1. Decizia Curţii Supremede Justiţie din Republica Moldova care dă câştig de cauză firmelor coordonate de Sorin Ovidiu Vîntu, consfinţind ca ilegală decizia Băncii Naţionale de a ridica licenţa Băncii Comerciale INVESTPRIVATBANK (controlată tot de gruparea Vîntu). În baza acetei decizii existe şanse ca Vîntu să obţină tot în justiţie despăgubiri de peste 50 de milioane de euro de la Banca Naţională a Moldovei

2. Nota informativă a ministrului Finanţelor Veaceslav Negruţa din Republica Moldova prin care se consfinţeşte preluarea la datoria publică a despăgubirilor deponenţilor băncii INVESTPRIVATBANK, în valoare totală de circa 580 milioane de lei moldoveneşti, bani achitaţi deja de Banca de Economii (institutie similară CEC-ului)

3. Hotărârea Curţii de Conturi din Republica Moldova in care se confirmă împrumutul Băncii de Economii de la Banca Naţională în sumă totală de 589,9 milioane de lei, cu destinaţia despăgubirii deponenţilor la falimentata INVESTPRIVABANK

Despăgubirea investitorilor, cu banii depunătorilor rurali

Deponenţii au intrat în panică şi au vrut să-şi retragă economiile. Pentru a evita demonstraţiile de stradă, Guvernul Moldovei a decis ca Investprivatbank să fie preluată de Banca de Economii a Republicii Moldova pentru ca deponenţii să-şi poată recupera economiile din lichidităţile acestei bănci.

Cu alte cuvinte, s-a întâmplat exact ca în România în anul 2000, când FNI a fost devalizat de Nicolae Popa şi Ioan Maria Vlas în folosul lui Sorin Ovidiu Vîntu în principal, iar CEC-ul a fost obligat să-i despăgubească pe investitori. În România, pagubele de circa 400 de milioane de euro au fost preluate la datoria publică.

InvestprivatBank=FNI-ul din Moldova

Scenariul "FNI" s-a repetat începând cu 2008-2009 şi în Republica Moldova prin Investprivatbank, iar prejudiciul de 589,9 de milioane de lei moldoveneşti a fost preluat în 2009 ("cumpărat", potrivit actelor oficiale) de stat, prin Banca de Economii. După acest efort financiar , Banca de Economii a Republicii Moldova a avut la rândul ei nevoie de ajutor.

Pentru a apăra economiile deponenţilor acestei bănci ( majoritatea din mediul rural), Banca Naţională a Moldovei a direcţionat către Banca de Economii suma de 589,9 milioane lei, după cum rezultă dintr-o notă informativă a Curţii de Conturi din Republica Moldova deţinută de România Liberă.

Culmea cinismului: Vîntu vrea despăgubiri

Ca şi cum n-ar fi fost îndeajuns paguba creată în ultimă instanţă rezervei financiare statale de Investprivatbank, grupul de firme controlat de tandemul Vîntu-Luca a dat în judecată Banca Naţională a Moldovei , acuzând ridicarea ilegală a licenţei de funcţionare.

Despăgubirile cerute depăşesc 50 de milioane de euro, procesul fiind şi astăzi pe rol. Pe chestiuni de procedură, Curtea Supremă a Moldovei a dat deja câştig de cauză grupării Vîntu, confirmând practic esenţa litigiului: ridicarea abuzivă a licenţei de funcţionare.Vîntu coordona mai multe afaceri în Moldova, unde a creat şi trustul de presă "Publika" prin Realitatea Media.

Ghiţă, trimis la premierul Filat pentru a-l convinge să-i dea banii

În 2010, Vîntu l-a trimis în Moldova pe fostul său partener Sebastian Ghiţă pentru a cere premierului Vladimir Filat cele 50 de milioane pagube suferite de el la Investprivatbank, după cum rezultă din interceptările făcute pe bază de madat din care redăm următorul fragment:

„Sorin Ovidiu Vîntu: Ai văzut?! Vezi că l-ai cucerit p-ăla, pă Dumitru de la Moldova, de la Publika (Dumitru Ţîra, director – n.n.), sută la sută. L-ai cucerit sută la sută…

Sebastian Ghiţă: I-am dat banii pentru salarii, de exemplu…

SOV: Prin felul în care te-ai comportat…

SG: Păi nu m-am băgat peste ei… I-am predat tot ce pile am mai avut şi eu.. I-am zis, ia-le, foloseşte-le, adu bani la Publika.. Încearcă şi tu să aduci bani, că tu stai aici, nu cred că l-ai văzut pe Vîntu sau pe mine…

SOV: Când mai pleci, a propos, când mai pleci în Moldova?

SG: Ar trebui să mă duc, că mi-a tot zis "vino, vino".. Îl aştept pe frate-meu să facă un protocol între China şi Moldova şi mă duc atunci cu el…

SOV: Spune-i lui Vlad când te duci acolo, că nu mai trimit eu pe altcineva, spune-i să deblocheze banii

SG: I-am zis şi eu, şi Dumitru…

SOV: Lasă, mă, spune-i că l-am rugat să deblocheze banii. Dacă nu, dau statul moldovenesc în judecată…

SG: … nu era procesul ăla, la Curtea Constituţională?

SOV: Păi tocmai! Dacă dă drumul la bani nu sunt obligat să dau statul în judecată, mi-au furat totuşi 50 de milioane de euro… Îs bani furaţi ăştia. Pune-i să-mi dea drumul la bani… În tranşe, pot aştepta şi 10 ani, n-am nevoie de bani azi… Pot aştepta şi 10 ani da’ să-mi dea drumul…

SG: La cum îl cunosc eu pe Filat, tre’ să-i ziceţi şi lui ceva…

SOV: M-aş duce eu, da’ nu pot merge…

SG: Ei, nu, înţelegeţi ce vreau să spun.

SOV: Păi, dacă te rog pe tine, care eşti partenerul meu,

SG: Îi zic "dă drumul la bani,,,"

SOV: Sebi, dacă eu te rog pe tine, că eşti partenerul meu, înseamnă că ai mână liberă

SG: … procentul…

SOV: Înseamnă că ai mână liberă

SG: Bine. O să văd, dacă e zgârcit el, eu nu ..??..

SOV: Să nu trimit un salariat acolo, trimit un partener, un partener, d-aia te rog pe tine să vorbeşti cu el, că nu mă pot duce eu.

SG: Da

SOV: OK. Şi ai mâna liberă. Ce mai ai nevoie?

SG: Nimic, decât de minte… (râde)

SOV: Din partea mea…

SG: de linişte…

Reamintim că anul acesta Sorin Ovidiu Vîntu a fost trimis în judecată fiind acuzat că l-a ameniţat cu moartea pe Sebastian Ghiţă, care manageria Realitatea TV.

În România, Vîntu arestat pentru spălări de bani prin Investprivatbank

În România, justiţia nu mai pare atât de indulgentă faţă de ingineriile finaciare ale lui Vîntu, iar ultima dintre ele, în care apar PetromService, cele cinci offshore-uri şi Investprivatbank din Republica Moldova, a fost sancţionată deja prin arestarea preventivă a acestui grup, prejudiciile imputate depăşind 181 de milioane de euro.

Luni, Curtea de Apel Bucureşti va judeca recursul împotriva arestării preventive.

Vîntu a mai fost arestat de două ori în alte dosdare, dar Curtea de Apel l-a eliberat în principal pe motiv că probaţiunea era bazată pe interceptări. În acest ultim dosar probaţiunea e bazată pe documente bancare ce radiografiază exact reţelele de delapidare de la Petromservice, precum şi pe ce cele de spălare de bani.

În plus, va atârna greu prejudicierea celor aproximativ 80.000 de acţionari ai Petromservice foşti salariaţi la Petrom, între care sunt mulţi şomeri, pede o parte. Pe de alta este valoarea mare a prejudiciului de peste 181 milioane de euro.

Sursa: Romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *