Timpul.md

Internațional 6 Iunie 2017 | 07:59

Atacuri armate în SUA în perioada 2016-2017 (cronologie)

Mai multe persoane și-au pierdut viața, la 5 iunie 2017, într-un incident armat ce a avut loc într-o zonă industrială din orașul american Orlando, din statul Florida (sud), a anunțat poliția locală, citată de AFP. 

Pe teritoriul Statelor Unite ale Americii au avut loc, de la începutul anului 2016 și până în prezent, mai multe atacuri armate:

1 mai 2017 — O persoană a fost împușcată mortal și alte șapte au fost rănite după ce un bărbat a deschis focul în apropierea unei piscine într-un complex rezidențial din San Diego (vestul SUA), autorul fiind lichidat de poliție. Atacul a avut loc în timpul unei petreceri din apropierea complexului de apartamente La Jolla din San Diego (statul California), puțin după ora locală 18:00 (1 mai 2017, ora 01:00 GMT).

26 martie 2017 — Un incident armat dintr-un club de noapte din Cincinnati (statul Ohio, nord-estul SUA) s-a soldat cu moartea unui bărbat în vârstă de 27 de ani și cu rănirea altor 15 persoane. Sute de persoane se aflau la ora locală 01:30 în cubul "Cameo" în momentul izbucnirii violențelor. Șeful poliției locale, Eliot Isaac, a afirmat că incidentul armat pare a fi "un fel de dispută" între mai mulți patroni.

25 ianuarie 2017 — Șase persoane, printre care și o fată în vârstă de 12 ani, au fost împușcate, la Chicago, în timpul unui priveghi. Incidentul a avut loc într-un restaurant din cartierul Greater Grand Crossing din Chicago, unde avea loc priveghiul lui Jamayah Fields (20 de ani), care fusese împușcat mortal la 23 ianuarie 2017. Cele șase persoane împușcate au fost internate în mai multe spitale din Chicago.

6 ianuarie 2017 — Un bărbat a deschis focul pe aeroportul Fort Lauderdale din Florida. Cinci oameni au murit și opt au fost răniți în atac, în timp ce aproape 40 de persoane au fost transportate la spitalele din regiune cu vânătăi sau oase rupte ca urmare a haosului produs atunci când pasagerii au luat-o la fugă. Atacatorul a fost identificat ca fiind Esteban Santiago, în vârstă de 26 de ani, fost soldat american din Garda Națională în Porto Rico și Alaska; el fusese mobilizat în Irak în aprilie 2010 până în februarie 2011.

17 decembrie 2016 — Patru persoane au murit și două au fost grav rănite, într-un incident armat care a avut loc la Chicago. Un martor a anunțat că mai multe persoane au fost împușcate mortal în dreptul unei firme de pompe funebre. Purtătorul de cuvânt al Poliției din Chicago, Jose Estrada, a precizat că persoanele decedate erau doi bărbați și două femei în jur de 20 de ani.

28 noiembrie 2016 — 11 persoane au fost rănite, după ce un student american de origine somaleză a intrat cu mașina într-un grup de pietoni și a înjunghiat 11 persoane cu un cuțit de măcelărie, la Columbus, în campusul universității de stat din Ohio. Atacatorul a fost împușcat de polițiști.

21 noiembrie 2016 — Un polițist a fost împușcat mortal și alți trei au fost răniți, într-o serie de incidente petrecute în patru orașe din Statele Unite, confruntate cu o agravare a incidentelor violente cu conotație rasială, în care au fost vizate forțele de ordine. Nicio legătură directă nu a fost stabilită între cele patru incidente armate care au avut loc la San Antonio (Texas), Sanibel (Florida) și în orașele Saint Louis și Gladstone din Missouri.

8 noiembrie 2016 — O persoană a murit și trei au fost rănite în Azusa, California, după ce o persoană a deschis focul în direcția unui grup de alegători, în ziua alegerilor prezidențiale.

28 septembrie 2016 — Trei persoane au fost rănite în cursul unui schimb de focuri, la o școală din Townville, în statul american Carolina de Sud, iar atacatorul, un adolescent, a fost arestat.

26 septembrie 2016 — Mai multe persoane au fost rănite în orașul american Houston, după ce un individ înarmat a deschis focul în interiorul unui centru comercial. Atacatorul a fost împușcat mortal de polițiștii aflați la fața locului. Conform bilanțului comunicat de pompieri, au fost rănite șase persoane, unele atinse de gloanțe și altele de cioburile geamurilor, iar un rănit se afla în stare critică.

24 septembrie 2016 — Un bărbat a împușcat mortal patru femei și un bărbat în centrul comercial Cascade Mall din orașul Burlington, statul Washington. Autorul atacului, Arcan Cetin, născut în Turcia și rezident în Oak Harbor, oraș învecinat cu Burlington, la circa 110 km nord de Seattle, a fost arestat după căutări care au durat 24 de ore.

31 iulie 2016 — Două atacuri armate au avut loc la Austin (Texas), o persoană pierzându-și viața, iar alte patru fiind rănite de gloanțe în primul atac, al cărui autor a reușit să fugă. Împușcăturile au avut loc într-un cartier de baruri și cluburi de noapte. O femeie a murit la locul primelor împușcături, în timp ce alte trei femei, rănite, au fost transportate la spital. Un al cincilea rănit, un bărbat, a refuzat ajutorul serviciilor specializate. Poliția a informat mai târziu cu privire la un al doilea incident armat, produs în aceeași zonă, la câteva minute distanță, în care doar trăgătorul a fost rănit.

25 iulie 2016 — Un atac armat, într-un club de noapte din Florida, s-a soldat cu doi morți și cu 15 răniți. Incidentul s-a produs în "Club Blu" din Fort Myers. Incidentul armat a izbucnit într-o parcare a localului de noapte, unde părinții unor adolescenți veniseră să-și caute copiii după o petrecere.

8 iulie 2016 — Orașul Dallas, statul Texas, a fost scena unui atac coordonat, soldat cu moartea a cinci polițiști, în cursul unei manifestații de comemorare a americanilor de culoare uciși de polițiști în SUA. Bărbatul implicat în atacul armat voia să ucidă albi, a anunțat șeful poliției locale, precizând că acest suspect nu era afiliat niciunui grup. Mișcarea de la Dallas s-a înscris în rândul manifestațiilor organizate pe întreg teritoriul SUA, pentru a protesta față de moartea a doi bărbați de culoare, împușcați mortal de polițiști, unul în Louisiana, la 5 iulie 2016, altul în Minnesota, la 6 iulie 2016.

12 iunie 2016 — Un număr de 49 de persoane au fost ucise, într-un atac armat care a avut loc în clubul de noapte Pulse, din Orlando, în statul american Florida. Cea de-a 50-a persoană ucisă a fost agresorul. Autorul masacrului a fost identificat ca fiind Omar Mateen, un cetățean american de origine afgană, care a fost ucis în schimbul de focuri cu trupele speciale. Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) a revendicat atacul armat din Orlando, un comunicat oficial difuzat la Al-Bayan, postul de radio al organizației, anunțând că acesta a fost comis de un "soldat al califatului".

7 mai 2016 — Două persoane și-au pierdut viața și alte două au fost rănite de gloanțe, în două centre comerciale învecinate de la periferia Washingtonului, presupusul autor al atacurilor, un polițist, fiind arestat. Suspectul — pe nume Eulalio Tordil, în vârstă de 62 de ani, — a fost acuzat că și-a împușcat soția în fața unei școli din comitatul Prince George, în statul Maryland.

24 aprilie 2016 — Un tânăr înarmat cu o pușcă a deschis focul în incinta liceului din Antigo, un mic oraș din statul american Wisconsin (nord), rănind doi elevi. Atacatorul, în vârstă de 18 ani, a fost împușcat de către un ofițer de poliție și a murit ulterior la spital.

23 aprilie 2016 — Un bărbat a împușcat mortal cinci persoane, în două atacuri comise în statul american Georgia, după care s-a sinucis. După comiterea celor două atacuri în orașul Appling, bărbatul, în vârstă de 50 de ani, s-a împușcat în cap. Potrivit autorităților, el a încercat, fără succes, să dea foc propriei locuințe înainte de a se sinucide. Potrivit poliției locale, incidentul ar fi izbucnit de la o dispută în familie. Unele dintre victime ar fi fost rude ale soției bărbatului.

23 aprilie 2016 — Un atac armat a avut loc în Ohio, în urma căruia șapte adulți și un minor din aceeași familie au fost uciși, atacul fiind comparat cu o execuție. Șapte victime au fost găsite în trei case, în comitatul Pike, la circa 100 de kilometri est de orașul Cincinnati, iar cea de-a opta victimă, într-un al patrulea loc. Potrivit șerifului local, Charles Reader, toate victimele familiei Rhoden au fost împușcate în cap, unele dintre ele în timp ce dormeau. Singurii supraviețuitori din această familie, care se aflau atunci în respectivele imobile, erau trei copii în vârstă de șase luni, trei ani și ultimul de numai patru zile.

26 februarie 2016 — Cel puțin trei persoane și-au pierdut viața, iar alte peste 20 au fost rănite, după ce un individ a deschis focul în sediul unei companii, Excel Industries, în orașul Hesston din statul Kansas, în centrul SUA. Atacatorul a fost împușcat de agenți ai forțelor de ordine, în timp ce se afla la volanul mașinii din care a tras focurile de armă. Bărbatul era un fost angajat al companiei.

sursa: agerpres.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus