Economie

Atacuri dure la adresa lui Filat: S-a furat un miliard de lei de la Banca de Economii

Consilierul PCRM Victor Gurău a prezentat astăzi o schemă, potrivit căreia de la Banca de Economii s-a furat peste 1,5 miliarde de lei. Acesta face referire la un raport al FMI şi la un studiu de audit la BEM.

Gurău menţionează că banii s-au furat după ce în fruntea Consiliului de Administraţie al BEM a fost numit omul lui Vlad Filat, Victor Bodiu.

Gurău mai spune că dacă la începutul anului 2012 BEM avea credite neperformante în valoare de 260 milioane de lei, la sfârşitul anului suma acestora a depăşit 1,5 miliarde de lei.

"Guvernul a alocat credite neperformante. Şi anume: Grupului Bodiştean – peste 520 milioane lei, Grupului Tamailî – 100 mln, Manoli – 100 mln, Edescom – 85 mln, Shor – 50 mln, Glamedcom – 45 mln. Mai sunt cinci sau şase firme, care au primit credite de peste 9 mln de euro, care nu sunt platitoare de TVA", a precizat Gurău.

Consilierul PCRM menţionează că, în acest mod, se urmăreşte decapitalizarea băncii, pentru ca, ulterior, instituţia să fie preluată. "După 9 luni de activitate în 2012, banca a raportat venituri de peste 38 milioane de lei, iar la sfârşitul anului – pierderi de 313 milioane de lei. Potrivit Băncii Naţionale, BEM va falimenta, dacă nu se alocă suma de 580 milioane de lei", a mai subliniat Victor Gurău.

"O lichidare dezorganizată a Băncii de Economii va avea impact asupra pensionarilor şi va contamina deponenţii altor bănci, afectând stabilitatea financiară generală", a mai spus consilierul PCRM.

Mai mult, Victor Gurău vorbeşte despre o înţelegere dintre premierul Vlad Filat şi omul de afaceri Veaceslav Platon, potrivit căreia prim-ministrul ar încerca să cumpere de la ultimul cele 40% din acţiunile BEM, pe care le deţine în acest moment: "Platon a adunat peste 40% de la mai multe persoane, inclusiv de la Plahotniuc".

Atât Victor Bodiu, cât şi purtătorul de cuvând al lui Vlad Filat, Igor Volniţchi, nu răspund la telefon pentru a comenta acuzaţile.

Publika.md menţionează că statul deţine controlul pachetului majoritar de 56% în Banca de Economii şi majoritatea membrilor în Consiliul de Administraţie al băncii. Totodată, 40 % dintre acţiuni sunt deţinute de persoane juridice.

publika.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *