Timpul.md

Actualitate 23 Mai 2016 | 15:48

ATENȚIE:Otrăvirile cu ciuperci iau amploare

În ultima perioadă otrăvirile cu ciuperci iau amploare. Potrivit Centrul Naţional de Sănătate Publică, în ultimele trei luni ca urmare a consumului bucatelor preparate din ciuperci, peste 50 de persoane au suferit intoxicaţii. Specialiştii atenţionează populaţia să nu procure ciuperci din locuri neautorizate, iar în cazul în care atestă simptome să se adreseze de urgenţă la medic, pe motiv că ciupercile sunt deseori cauza unor otrăviri foarte grave, uneori letale.

Cele peste 50 de persoane intoxicate sunt din municipiile Chişinău şi Bălţi, din raioanele Soroca, Hânceşti şi Ialoveni. Aproape jumătate dintre acestea sunt copii. Specialiştii afirmă că acest fapt este îngrijorător, deoarece ei sunt mai vulnerabili din cauza particularităţilor de vârstă, a alimentaţiei, a igienei personale şi sunt expuşi unui risc sporit de îmbolnăvire.

CNSP atenţionează şi îndeamnă populaţia să apeleze de urgenţă ambulanţa în cazul în care observă simptome precum greaţă, vomă, diaree, transpiraţie excesivă etc. Simptomele intoxicaţiei apar brusc la doar câteva ore după consumul ciupercilor. Există unele ciuperci care devin toxice consumate în combinaţie cu alcool.

Pentru a preveni cazurile de intoxicaţii cu ciuperci, în special formele grave, este necesar să se evite procurarea ciupercilor de pe marginea drumului de la persoane necunoscute sau din locuri neautorizate. La fel, nu se recomandă culegerea acestora din parcurile orăşeneşti, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate sau de la gunoişti.

Potrivit specialiştilor, înainte de consum, ciupercile trebuie alese minunţios şi spălate de mai multe ori sub un get de apă curgătoare. 

INP

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus