Internațional

Atentate teroriste la Paris: O româncă a fost rănită: “L-am văzut pe terorist, s-a uitat la noi şi a început să tragă”

Informaţia a fost oferită, la Digi 24, de Laura, o româncă stabilită în Franţa, medic de profesie, după ce autorităţile române au declarat că nu există o confirmare oficială cu privire la existenţa unor cetăţeni români pe lista victimelor.

Laura se află pe Bulevardul Republicii, din centrul Parisului, în maşină cu încă trei românce, printre care şi sora sa.

Unul dintre terorişti a început să tragă asupra maşinii în care se aflau, iar un glonţ a ricoşat în scalpul surorii sale.

"Vedeam sângele cum curge, niciuna dintre noi nu şi-a pierdut calmul, ne-am dus la spital. L-am văzut (pe terorist – n.red.). Era tânăr, s-a întors spre noi, era nord-african, s-a uitat la noi şi a început să tragă", a povestit româncă, la Digi 24.

Ea a lăudat atât medicii francezi, cât şi personalul Ambasadei României la Paris.

"Am fost sunată de amabsada, desigur, sunt foarte reactivi că de obicei. Ambasada noastră nu avea cum să aibă informaţia. (Sora mea – n.red.) a fost internată la 23:00 (ora Franţei), la ora 02:00 avea deja scaner făcut la cap, dimineaţă la 08:00 a fost externată. Bineînţeles că ambasada a oferit sprijin psihologic, noi suntem foarte susţinuţi aici de ambasada, avem noroc cu oameni deosebiţi", a mai spus româncă.

Premierul interimar Sorin Câmpeanu a declarat sâmbătă dimineaţă că nu există o confirmare oficială cu privire la existenţa unor cetăţeni români pe lista victimelor din urmă atentatelor care au avut loc vineri seară în Paris.

Informaţia a fost confirmată şi de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care a reuşit să vorbească cu un român despre care s-a crezut iniţial că a fost rănit grav la Paris.

"Misiunea diplomatică română se află în contact permant cu cetăţenii români şi autorităţile franceze. Nu avem confirmarea oficială cu privire la existenţa unor cetăţeni români pe lista victimelor. (…)

În această situaţie specială verificăm informaţiile pe mai multe paliere – Ministerul de Externe, Ministerul de Interne, spitalele din Franţa, precum şi pe paliere specifice. Nu se confirmă existenţa niciunui român nici printre răniţi, nici printre decedaţi", a declarat Câmpeanu în urmă unei şedinţe extraordinară de Guvern convocate sâmbătă dimineaţă, la Palatul Victoria.

De asemenea, într-un comunicat remis sâmbătă Ziare.com, MAE a precizat că un reprezentant al instituţiei a reuşit să vorbească direct cu cetăţeanul român Andrei Marian Mihai, despre care s-a crezut că ar fi fost rănit în atacurile din Paris. "Cetăţeanul român a confirmat că nu s-a aflat în zona vizată de atacuri şi, în consecinţă, nu a fost rănit. De asemenea, acesta a confirmat că informaţiile apărute pe contul sau de Facebook au fost postate de alte persoane şi nu sunt veridice", se arată în comunicatul citat.

MAE mai precizează că, până la această ora, nu există nicio informare din partea autorităţilor franceze competenţe cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victimele atacurilor din Franţa.

Cel puţin 128 de oameni au murit şi 180 se află în spitalele din capitală franceză, dintre care 99 sunt în stare critică, în urmă sângerosului atac terorist de vineri seară.

Potrivit premierului interimar, există "disponibilitatea Ministerului Sănătăţii, în cazul în care va fi nevoie, având în vedere numărul mare de răniţi de sprijin, în preluarea unor pacienţi victime ale atentatului terorist".

De asemenea, Câmpeanu a declarat că va fi analizată posibilitatea declarării unei zile de doliu naţional.

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *