Opinii și Editoriale

Atentie, sefilor, incotro va duc consilierii!

Presupun ca politica e o masinarie condusa in comun de o echipa. De unul singur au condus putini lideri si lumea i-a numit dictatori, nu stiu de ce… Am avut si noi dictatorii nostri – mai pitici, mai de calibru local, dar i-am avut… Cred ca e o mare arta sa fii lider si sa poti lua decizii tinand cont de parerile si sfaturile celor din jur, numiti consilieri. Si o mai mare arta e sa poti alege acesti consilieri. Probabil, e legat si de faptul incotro, unde vrea sa ajunga un lider. Asta il determina pe cine sa aleaga in echipa sa. De acord, e complicat. E arta politica…

Tema mi-a „venit” citind despre vizita premierului la piata agricola. Are multa dreptate maestrul Constatin Tanase judecand despre colegii din presa. Degustarea soricilor a fost cea mai importanta stire. Inteleg… gustul cioricului. Si premierul Filat ducea dorul de piata, ca s-a plictisit pe la Casa Alba, nu l-a servit doamna Clinton cu sorici!..

Apropo de consilieri, sunt curios daca i-au prezentat premierului articolul din TIMPUL cu niste „sfaturi” vechi de peste 2000 de ani, scrise de Cicero – cum se poate guverna mai bine. Poate ca domnul premier s-a informat si singur despre principiile sugerate de Cicero, reamintite de Tanase, dar… vorba aia, ei trebuiau sa-si faca datoria. Daca ma gandesc mai bine, inteleg ca Cicero nu prea ne-a ajutat la Legea bugetului pe 2010. A intarziat maestrul Tanase cu Cicero. Bugetul s-a facut tot pe principiile vechi: „Daca nu ajung bani la Buget, ce facem? Luam tot de la cei care platesc corect taxele”. Consilierii nu au gasit alte solutii. Desi, pe timp de criza, prima solutie trebuia sa fie reducerea substantiala a cheltuielilor pentru intretinerea aparatului de stat. Ma asteptam la reduceri mai drastice ale ministerelor si altor structuri. Inteleg… Alianta are multe componente si, evident, nu prea au de unde reduce. N-au cautat consilierii nici prin „minele” economiei tenebre rezervele ce depasesc cu mult deficitul bugetar. E greu. Mai usor e sa-i obligam pe cei care platesc deja sa plateasca si mai mult. Simplu. Nu am auzit nici analisti-economisti independenti sa „sara” cu sfaturi. Sunt ocupati. S-au deschis si pentru ei noi perspective, odata cu schimbarea Puterii.

La formarea Bugetului de stat trebuie sa contribuie toti – persoana fizica sau juridica – si, evident, sa beneficieze pe masura contributiei lor. La noi acest principiu nu functioneaza. Apropo de piata si tarabele de pe strazi, comert ilicit… Din aceasta cauza sunt descurajati platitorii onesti si cinstiti, cetatenii simpli sau investitorii straini. Daca privesti statisticile, se vede cu ochiul liber unde sunt defectele guvernarii si lipsa unor legi corespunzatoare… de multi ani – dupa Cicero!… Asteptam o alta abordare de la noua echipa, de la noii consilieri, de la noii guvernanti… Mai astept!… Au trecut abia 2065 de ani de la Cicero. Mai avem timp. De altfel, tot asa credeau si fostii guvernanti… dar si consilierii lor…
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *