Internațional

Atenţie, turişti! O insula din Grecia, invadată de refugiaţi care au umplut plajele de mizerie

Cele două grupuri s-au întâlnit pe insula Kos, aflată la circa 20 de kilometri de oraşul turc Bodrum, turiştii britanici strâmbând din nas pe străzi, la vederea emigranţilor, aşa cum se observă în imaginile Daily Mail.

Astfel, în timp ce familiile de turişti se relaxează la soare pe plajă, la câţiva metri distanţă se află imigranţi care şi-au instalat tabere, dormind pe cartoane, cu gunoaie presărate peste tot.

Cei care au fugit din Siria şi Afganistan s-au adăpostit sub arcadele de pe malul marii, în oraşul Kos, aşteptând să primească undă verde pentru călătoria către Grecia continentală.

Grupurile de emigranţi bogaţi au smartphone şi cărţi de credit şi stau în hoteluri locale, la preţuri de 10-15 euro pe noapte, în timp ce ceilalţi stau într-o tabăra de pe partea oraşului unde se află portul, la un hotel abandonat, la marginea oraşului.

Emigranţii merg de la bărci direct în oraş, cu rucsacuri în spinare, pentru a se întâlni cu prietenii lor şi pentru a se înregistra la secţiile de poliţie, de unde să primească permise de călătorie.

Printre cei sosiţi din Orientul Mijlociu se află copii desculţi, cu haine murdare, dar şi bărbaţi mustăcioşi, care plănuiesc următorul pas al călătoriei către Atena şi mai departe către restul Europei – inclusiv către Marea Brianie. Tinere mame afgane cu eşarfe pe cap îşi schimbă copiii şi le spală hainele în mare, împărţind promenadă cu turiştii care sunt deranjaţi de privelişte.

Imigranţii plănuiesc să ajungă din Grecia în alte ţări ale Europei, printre care şi Germania. Grecii, şi-aşa afectaţi de criză economică, le donează refugiaţilor ce pot. Aproximativ 30.000 de emigranţi sirieni şi afgani au ajuns pe grupul de insule aflat la doar câţiva kilometri depărtare de Turcia. Doar în ultimele două zile au ajuns în Kos 1.200 de refugiaţi.

Mulţi dintre cei care au ajuns în Grecia au călătorit la bordul unor şalupe de cauciuc, de la Bodrum, fiind însoţiţi în unele cazuri de pază de coasta din Turcia şi din Grecia.

Un sirian din Damasc spune că nu mai pleacă vase către Italia, dar sunt "mii de bărci care merg în Kos": "Este foarte uşor de găsit una". Asemenea multor altor emigranţi, şi el plănuieşte să străbată Europa prin Bulgaria şi Serbia, apoi în Ungaria şi în restul Uniunii Europene, inclusiv în Marea Britanie.

Ţările Uniunii Europene sunt presate de Bruxelles să accepte mii de imigranţi, refugiaţi în căutare de azil, care au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele din cauza războiului şi a persecuţiei, fiind vorba despre zeci de mii de astfel de persoane. Inclusiv România ar urmă să primească aproape 2.400 de astfel de imigranţi.

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *