Economie

Au crescut cheltuielile medii lunare de consum ale populatiei cu 12,5%

Potrivit Alei Negruta, sefa de directie la BNS, cea mai mare parte a cheltuielilor a fost destinata acoperirii necesarului de consum alimentar – 37,5% (cu 3,4 puncte procentuale mai putin fata de trimestrul III al anului trecut).

In acelasi timp, pentru intretinerea locuintei, o persoana a alocat, in medie, 19,8% din cheltuielile totale de consum, iar pentru imbracaminte si incaltaminte – 11,3%. Celelalte cheltuieli au revenit pentru sanatate, comunicatii, transport, dotarea locuintei, invatamint, etc.

In medie, cheltuielile de consum ale populatiei din mediul urban, in total, au constituit 1798,1 lei pe o persoana lunar sau de 1,5 ori mai mult, fata de mediul rural.

Totodata, in mediul urban, pentru asigurarea consumului de produse alimentare, populatia a alocat in medie 34,3% din cheltuielile lunare de consum, iar in cel rural – 41,0% . Populatia urbana cheltuieste mai mult pentru servicii de comunicatii, servicii de agrement, hoteluri, cafenele si restaurante.

In trimestrul III al acestui an, populatia din mediul urban a cheltuit cu 43,3% mai mult pentru intretinerea locuintei, fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar in mediul rural aceste cheltuieli s-au majorat cu 21,5%, a mai precizat specialistul BNS.

Informatia BNS nu se refera la raioanele din partea stinga a Nistrului si mun. Bender.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *