Actualitate

Aurul moldovenesc se extrage ilegal la Copanca

Cu trei saptamani in urma, in satul Copanca, raionul Causeni, a fost improvizata o cariera de nisip si prundis, care pune in mare pericol viata oamenilor din sat. In spatele persoanelor care au deschis-o sta secera si ciocanul, un motiv suficient pentru ca sa se incalce legea in R. Moldova. Situata in dealul satului, cariera va crea alunecari de teren in urma unor ploi torentiale, care vor distruge, practic, tot satul.

Satul Copanca, aflat sub jurisdictia R. Moldova, este situat la 300 de metri de zona transnistreana. Localnicii din comuna spun ca aici totul, de la pamanturi pana la consilieri, este controlat „neoficial” de regimul smirnovist, care est mana-n-mana cu regimul comunist de la Chisinau. Ascunzandu-se in spatele celor doua regimuri, „chiaburii” satului fac ce vor. Cu trei saptamani in urma, unul din bogatasii satului, Pavel Antohev, a batatorit cu masina drumul, care incepe de la strada principala din Copanca si urca brusc in dealul satului spre cariera. Antohev, proprietarul catorva camioane marca „ZIL”, a fost ajutat sa care nisip si prundis timp de doua zile, de prietenul sau, Anatol Sargarovschi, proprietarul unui excavator, cel putin asa afirma unul din locuitorii satului, Anatol Golubev. O parte de nisip a fost dus la poarta lui Antohev, care vrea sa construiasca, potrivit spuselor localnicilor, un magazin si un bar. Muncitorii care lucreaza acolo spun ca nisipul pentru constructii a fost adus din satul Parcani, din Transnistria. Desi toti au vazut cum timp de doua zile, camioanele au carat mai mult de 20 de tone de nisip, nimeni nu stie unde a disparut acesta. Lumea presupune ca nisipul si prundisul au fost extrase pentru vanzare.

Norocul lui Antohev si Sargarovschi de a da peste mina „de aur” moldoveneasca se datoreaza prieteniei lor cu seful ocolului silvic din Talmaz, Anatol Vremere, sub supravegherea caruia se afla si satul Copanca. Desi totul se face cu permisiunea lui Vremere, el a spus ca „nu se vinde nici un fel de nisip la Copanca” si m-a sfatuit sa ma adresez la Sargarovschi, „poate el ma va ajuta cu ceva”. Cu cativa ani in urma, Sargarovschi a cumparat de la primaria satului Copanca o cariera, care insa, din cauza epuizarii mineralelor utile, a fost inchisa. Satenii se plang ca nu pot lua nici macar o remorca de nisip, din cauza ca le interzice padurarul, subalternul lui Vremere. Dar, conform legii Codul Subsolului nr. 3-XVI din 2 februarie 2009, pentru necesitatile gospodariilor individuale se permite sa se extraga minerale utile pana la cinci metri adancime. Timp de trei saptamani, cariera noua din Copanca a ajuns la o adancime de aproximativ zece metri, iar extragerea „aurului moldovenesc” a adus prejudicii directe atat localnicilor, cat si mediului inconjurator.

In cazul unor ploi torentiale, in cariera se va aduna apa, iar aceasta poate provoca alunecari de teren si distruge case. Prejudiciul cauzat mediului in urma extragerii ilegale a nisipului si prundisului se calculeaza dupa o formula foarte complicata, din calculul final nu rezulta o suma foarte mare, in comparatie cu profitul obtinut. In instructiunea Ministerului Ecologiei si Resurselor Naturale (MERN) se da urmatoarea formula: In cazul extragerii, cu incalcarea actelor legislative si a normativelor in vigoare, a unei tone de nisip pentru formare, cu afectarea unei suprafete de 1 ar de sol cu nota de bonitare 1 (B1) si al coeficientului stepic al biotei (Cecol.= 1,5) prejudiciul cauzat subsolului si invelisului de sol va alcatui:

P=(1t x 96,0 lei x1,1) + 9864,96 lei x 1,01x 0,1 ha x 1,5) = 105,6 lei + 1479,74 lei = 1585,34 lei.

De aici rezulta ca la o suprafata de 100 m², extragerea ilegala a unei tone de nisip costa circa 1.600 de lei.
Sargarovschi cu Antohev, timp de doua zile, au extras aproximativ 20 de tone de nisip din cariera care are o suprafata de 200 m². Vanzarea nisipului si prundisului extras, depaseste cu mult prejudiciul calculat dupa formula MERN. Un camion de nisip, la Causeni, costa 900 de lei, iar 20 de tone vor costa 18.000 de lei. Pe langa faptul ca cei doi au extras ilegal nisipul, ei au ignorat cerintele de baza fata de exploatarea nisipului si prundisului, care prevad ca extragerea de minerale utile sa se faca in limita perimetrului atribuit de Agentia pentru Geologie si Resurse Minerale, in conformitate cu proiectele tehnice coordonate si aprobate de catre agentie.

In timpul guvernarii comuniste, in Moldova au fost exploatate ilegal peste 400 de cariere de nisip. Cele mai multe au fost depistate in raioanele Ialoveni, Cimislia, Straseni, Cantemir. Folosirea ilegala a subsolului le este permisa celor care au dat dovada de servilitate fata de regimul aflat la guvernare, cei care se opun sunt nevoiti sa suporte consecintele si sa se uite la cei care se imbogatesc peste noapte.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *