Actualitate

Austervicius: Invalidarea alegerilor poate afecta acordarea ajutorului macrofinanciar pentru RM

Asta a lăsat să se înțeleagă Petras Austervicius, raportorul Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova, în cadrul întîlnirii cu un grup de jurnaliși moldoveni din media locale, care vizitează Bruxellesul.

Potrivit lui Austervicius printre condiționalitățile acordării ajutorului se numără cele ce țin de supremația legii, statului de drept etc. Oficialul a amintit de declarațiile făcute de comisia pentru politica externă a Parlamentului European, care s-a arătat alarmată de anularea votului cetățenilor.

În opinia sa, este un lucru normal cînd oamenii în ziua alegerilor sînt îndemnați să iasă la vot, fără a se face agitație electorală. Europarlamentarul speră că greșeala invalidării alegerilor nu va fi repetată și în timpul scrutinului parlamentar.

Amintim că autoritățile moldovene au anunțat în repetate rînduri că sînt pe cale a primi prima tranșă din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro, aprobat de UE pentru Republica Moldova în 2017.

Curtea Supremă de Justiție a adoptat o hotărîre prin care a menținut deciziile Judecătoriei Chișinău și Curții de Apel Chișinău, prin care alegerile din 3 iunie pentru funcția de primar al capitalei au fost anulate.

Între timp Ambasada SUA în Republica Moldova anunță că a luat act de decizia Curții Supreme de Justiție de a susține invalidarea rezultatelor alegerilor locale noi de la Chișinău, din 3 iunie, și amintește că alegerile libere, corecte și transparente reprezintă fundamentul oricărei democrații și trebuie să respecte normele internaționale. Diplomația transmite că orice nereguli presupuse ar trebui abordate într-un mod care respectă statul de drept și principiile democratice ale guvernării, inclusiv voința poporului exprimată prin alegeri.

Sursa: noi.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *