Ultima oră

Australia cere o anchetă independentă asupra modului în care OMS a gestionat criza

Australia a cerut duminică deschiderea unei anchete independente privind lupta mondială împotriva pandemiei de COVID-19 şi asupra modului în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a gestionat criza, relatează AFP.

Ministrul australian al afacerilor externe Marise Payne a afirmat că ţara sa va cere o anchetă asupra modului în care China a gestionat epidemia la Wuhan, oraşul în care a apărut COVID-19 la sfârşitul anului trecut.

"Trebuie să cunoaştem detaliile pe care numai un raport independent ne poate permite să le înţelegem privind originea virusului, privind modul de a-i face faţă şi privind transparenţa cu care informaţiile au fost împărtăşite", a declarat ea pe postul public ABC.

Marisa Payne a afirmat că Australia împărtăşeşte îngrijorările SUA, după ce preşedintele Donald Trump a acuzat OMS că este prea apropiată de China şi că a gestionat prost pandemia.

Donald Trump a anunţat marţi suspendarea contribuţiei americane la OMS, care se ridică la "între 400 şi 500 de milioane de dolari pe an".

"Nu sunt sigură că o organizaţie a sănătăţii responsabilă de difuzarea unei mari părţi a instrumentelor de comunicare (…) va putea efectua această verificare", a afirmat Marisa Payne. "E ca şi cum ai fi braconier şi paznic în acelaşi timp", a mai spus ea.

Consecinţele pandemiei vor strica "într-un anumit mod", relaţiile între Australia şi China, a estimat ministrul, care spune că se îndoieşte de transparenţa Beijingului.

Ministrul sănătăţii, Greg Hunt, a declarat că susţine o anchetă independentă, afirmând că Australia a reuşit să limiteze propagarea virusului mergând, în parte, împotriva recomandărilor OMS.

Australia, care numără 6.600 de cazuri de coronavirus şi 70 de morţi de COVID-19, a fost una dintre primele ţări din lume care a interzis intrarea pe teritoriul său a călătorilor care veneau din China.

"Australia a fost capabilă să atingă, în raport cu media mondială, rezultate bune în materie de bilanţ uman" datorită "experţilor noştri medicali de aici", a declarat el.

"Ştim că am făcut obiectul unor vii critici din partea anumitor autorităţi şi a OMS la Geneva la momentul în care am impus Chinei, de la 1 februarie, o interdicţie de intrare pe teritoriul nostru", a mai afirmat el.

AGERPRES

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *