Opinii și Editoriale

Avem primar

Noi, basarabenii, suntem oameni ciudați, care călcăm de mai multe ori pe aceeași greblă. Și de data asta am ales răul mai mic, deoarece Ivan Ceban și Andrei Năstase sunt la fel, cel puțin la prima vedere. Am impresia că ambii vor să fie cât mai aproape de banii publici, adică în imediata apropiere a puterii. Unuia i-a reușit, celălalt l-a felicitat, dar lupta va continua până în 2019, când vor avea loc alegerile locale ordinare. Nu putem exclude că Andrei Năstase își va aduce la Primărie frații, cumetrii și susținătorii, iar Ceban, în calitate consilier municipal, va sta de veghe, ca să-l prindă pe picior greșit.

Cred că primarul nou-ales va transforma Primăria într-o tribună de luptă anti-Plahotniuc, dar ce vor avea de câștigat locuitorii municipiului din aceasta? Vor avea aceleași drumuri sparte și prost luminate, același transport public precar, același haos în parcuri, scuaruri, cluburi de noapte și pe străzi? Poate că echipa lui Năstase își croiește astfel un drum, treaptă cu treaptă, pentru alegerile parlamentare, care-s foarte aproape?
Să vedem întâi de toate care-s așteptările alegătorilor. Sunt simple, ca bună ziua: străzi asfaltate, trotuare pentru pietoni, nu pentru mașini, hrană calitativă în școli și grădinițe, lumină pe străzi și în curți, parcări normale, curățenie peste tot. Ce experiență în administrarea problemelor unei capitale o are noul primar? Dacă nu o are, s-ar putea ca și anul următor să fie unul ratat pentru Chișinău.

Pentru a câștiga încrederea oamenilor, Năstase va trebui să nu mai facă ceea ce a făcut până acum. Nici politică, nici demagogie, nici „plâns profund” că nu i se permite să acționeze după cum crede el de cuviință. Andrei Năstase va trebui să fie un gospodar bun al celui de-al doilea oraș, ca mărime, din România Mare. Numai atunci va fi luat în serios de către toți cei care au votat răul cel mai mic, conform vechii tradiții moldovenești.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *