Timpul.md

Actualitate 4 Februarie 2020 | 07:52

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ /// Vin NINSORI PUTERNICE peste Chișinău (INFOGRAFIC - Prognoza METEO pe 10 zile)

Anul trecut a început cu ninsori puternice. În 10 ianuarie 2019, zăpada a provocat 68 de accidente rutiere soldate cu 12 răniți. În aceeaşi zi, 146 de elevi din Cantemir şi Hânceşti nu au mai ajuns la şcoală din cauza drumurilor înzăpezite. Militarii Armatei Naţionale, reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi zeci de proprietari de maşini off-road au muncit cot la cot pentru a-i ajuta pe şoferii blocaţi în nămeţi. Ninsorile şi gerul năprasnic nu au contenit câteva zile, iar în Capitală au fost instalate corturi unde oamenii erau serviţi cu ceai cald, terci ostăşesc şi puteau primi îngrijiri medicale.

A nins puternic şi la sfârşitul lunii martie 2018. Urgia albă a pus atunci stăpânire pe centrul şi sudul ţării. Din cauza drumurilor înzăpezite, aproape 400 de elevi din Cantemir, Taraclia şi Autonomia Găgăuză nu au ajuns la şcoală. Şi zăpadă din 19 noiembrie 2018 a dat mari bătăi de cap drumarilor, inspectorilor de patrulare şi lucrătorilor medicali. Zeci de oameni au avut de suferit de pe urma accidentelor rutiere. Trei microbuze au ajuns în şanţ, iar pasagerii au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Ninsoarea care a pus pe jar o ţară întreagă a fost cea din aprilie 2017. Sute de localităţi au rămas fără curent electric timp de câteva zile. Zăpada a acoperit totul şi a paralizat centrul şi sudul ţării. Guvernul a mobilizat Armata, pentru a lichida consecinţele ninsorii. În urma intemperiei au fost afectate mai multe parcuri din Chişinău. 10 mii de copaci au fost rupţi sau smulşi din rădăcini, iar pagubele au ajuns la aproape 70 de milioane de lei. Cel mai tare a avut de suferit Grădina Botanică, unde 80 la sută din arborii și arbuștii decorativi au fost afectaţi. Sute de plante au fost distruse complet.

Mai multe ţări au trimis atunci ajutoare. "Crucea Roșie" din China a donat 100 de mii de dolari, iar Ucraina, zece milioane de hrivne, echivalentul a 375 de mii de dolari. Din Turcia au fost trimişi 100 de mii de euro. Prințul Albert al doilea de Monaco a vizitat ţara noastră şi a promis ajutor pentru reabilitarea Grădinii Botanice.Prognoza meteo pentru următoarele 10 zile ne arată că sunt șanse mari de ninsori în Chișinău în noapte de miercuri spre joi și joi spre vineri. Cu toate aceste vremea de iarnă nu va persista și temperaturile se vor încălzi din nou. 


Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus