Actualitate

Bacteria care te face rezistent la stres

Bactera cu pricina se numește Mycobacterium vaccae. Ea este o baterie non-patogenă, care trăiește în sol și care pare să fie foarte promițătoare în domeniul sănătății. Totul pornește de la ipoteza „vechilor prieteni”, care pretinde că oamenii au evoluat în paralel cu mai multe microorganisme folositoare, iar slăbirea legăturilor cu acele microorganisme în epoca modernă a dus la o creștere a bolilor autoimune și alergiilor.

„Ideea este că pe măsură ce oamenii s-au îndepărtat de ferme și de existențele de agricultori și vânători și s-au dus spre orașe, am pierdut contactul cu organismele care au rolul de a ne regla sistemul imunitar și a suprima inflamațiile nedorite”, a explicat neuroendocrinologul Cristopher Lowry. „Asta ne-a expus la un risc mai mare de boli inflamatorii și boli psihiatrice pornite de la stres”.

Lowry a studiat bacteriile M. vaccae vreme de ani întregi. El a descoperit într-o cercetare anterioară că injectarea șoarecilor cu un preparat cald care conține bacteria a prevenit apariția simptomelor de stres în rândul rozătoarelor. Însă până acum, nu era clar ce anume din M. vaccae aducea aceste efecte.

„Una din întrebările arzătoare este, în esență, care sunt componentele critice ale bacteriei care par să aducă beneficii gazdei?”, a spus Lowry pentru The Denver Post.

Cercetătorii au izolat și sintetizat chimic acidul gras 10(Z)-hexadecenoic, care pare să stea la baza felului în care bacteria reduce inflamațiile în rândul șoarecilor. „Pare că aceste bacterii cu care am co-evoluat au un as în mânecă”, a subliniat Lowry. „Când sunt asimilate de celulele imunitare, eliberează aceste lipide care se lipesc de aceste receptor și oprește cascada de inflamații”.

Chiar și așa, mai este nevoie de cercetări pentru a stabili dacă efectul anti-stres al bacteriei este valabil și la oameni.

https://playtech.ro/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *