Actualitate

Balcarii au comemorat 73 de ani de la deportările staliniste

În textul declaratiei șefului Republicii Cabardino-Balcara, Iuri Kokov, postat pe site-ul oficial, se spune că ziua de 8 martie este umbrita de evenimente tragice pentru locuitorii din Cabardino-Balcaria. „Cu 73 de ani in urma, ca urmare a acțiunilor criminale ale regimului de stat, poporul balcar a suferit o deportare forțată. Locuitorii republicii împărtășesc gustul amar al pierderilor, cinstesc memoria tuturor victimelor represiunilor politice”.

În memoria victimelor deportarilor, la memorialul victimelor deportarilor staliniste a fost ținut un moment de reculegere și rostita o rugăciune musulmană, iar reprezentanții autorităților legislative și executive și a organizațiilor publice au depus flori la memorial.

Balcarii sunt un mic grup etnic de limbă turcică și predominant musulman. Pe 8 martie 1944, aproximativ o sută de mii de balcari au fost deportați în Asia Centrală de către NKVD, la ordinele lui Stalin, care i-a acuzat pe balcari de colaborare cu Germania nazistă.
Cei care au supraviețuit deportării s-au întors în Caucazul de Nord în 1957, după ce Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice a reînființat Republica Sovietica Socialista Cabardino-Balcara în componența Federației Ruse. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *