Timpul.md

Actualitate 4 Martie 2020 | 07:52

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este interesată să cumpere o parte din cea mai valoaroasă companie de stat a României

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este interesată să cumpere o parte din cea mai valoaroasă companie de stat a României, evaluată de americani la peste 5 miliarde de euro.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a vorbit într-un interviu pentru financialintelligence.ro despre memorandumul semnat azi cu BERD, care privește în special listarea Hidroelectrica.

„Astăzi, la Guvern, am semnat «Memorandumul de înțelegere cu privire la cooperare și susținerea investițiilor din sectorul energetic român” între Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în special privind listarea companiei Hidroelectrica. La eveniment au participat premierul Ludovic Orban, vicepreședintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Alain Pilloux (BERD), şi conducerea BERD din România”, a spus ministrul.

BERD este interesat să cumpere până la 5% din capitalul social al companiei și sunt luate în calcul două variante: prelistare sau o preempţiune la cumpărare în momentul ofertei publice (IPO).

„Cei de la BERD sunt foarte interesaţi să se implice în calitate de consultanţi pentru Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri în această listare a unui pachet din Hidroelectrica. Vor să ajute Ministerul în această procedură şi, de asemenea, sunt interesaţi să cumpere până la 5% din capitalul social al companiei. Nu am discutat dacă va fi prelistare sau o preempţiune la cumpărare în momentul ofertei publice (IPO), dar ambele variante sunt luate în calcul. Dacă va fi ales momentul listării, atunci BERD va trebui să plătească acelaşi preţ ca şi ceilalţi.

Faptul că BERD este interesată de listarea Hidroelectrica şi de compania în sine este un semnal pentru mine că va fi o listare de succes şi sunt convins că valoarea Hidroelectrica va creşte foarte mult prin implicarea BERD în acest proces de listare”, a mai spus Virgil Popescu.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică şi cea mai profitabilă companie de stat din România, este evaluată de acţionarul minoritar Fondul Proprietatea la 24,4 miliarde de lei.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus