Politică

Bani de la Ambasada Rusiei pentru cumpărarea deputaţilor din Moldova

Au vrut să cumpere deputaţi

În verdict se precizează că Vitalie Burlacu și Irina Baglai, condamnați pe 12 iulie 2016, la 11 ani şi patru luni de închisoare și, respectiv, doi ani de închisoare cu suspendare, ar fi pus la cale coruperea a mai multor deputați din fracțiunea Partidului Liberal Reformator, Partidului Liberal și a Partidului Liberal Democrat.

Instanţa a decis că Vitalie Burlacu va sta în închisoare de tip semiînchis. De asemenea, acesta a primit o amendă de 160.000 de lei. Totodată, magistraţii au dispus confiscarea banilor care au constituit obiectul cauzei penale. Este vorba de 553.000 de euro, 403.000 de dolari şi 48.000 de ruble ruseşti, iar un automobilul de model Porsche Cayenne urmează să fie restituit companiei de leasing.

Numele parlamentarilor şi a altor persoane implicate în această schemă sunt ascunse, dar în 2014 într-o înregistrare audio a unuia dintre bănuiţi cu cel care urma să transmită banii parlamentarului, este rostit numele deputatului Partidului Liberal-Reformator, Anatolie Arhire.
Parlamentarul a negat atunci orice implicare a acestei scheme.

Potrivit hotărârii instanţei, Vitalie Burlacu „acționând de comun acord cu persoane neidentificate la moment de către organul de urmărire penală, a avut intenția oferirii prin mijlocitor unui, deputat, care este persoană cu demnitate publică a mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari ce nu i se cuvin, pentru a îndeplini acțiuni în exercitarea funcției sale sau contrar acesteia”.

În document se menționează de câteva ori faptul că Vitalie Burlacu ar fi acționat la indicațiile „unui grup de persoane interesate de instituirea unor pârghii de control asupra Legislativului Republicii Moldova, în special pentru coruperea unor deputați și determinarea acestora de a promova eventuale interese ale grupului de persoane pe care le reprezintă”.

Deputaţii trebuiau să provoace dizolvarea Parlamentului

În verdict se menţionează că la o întâlnire într-o cafenea de pe bulevardul Cantemir din Chişinău intermediarului i s-a comunicat că „prietenii săi din Rusia se interesează de deputaţii PLR”.

Continuare pe mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *