Politică

Banii, banii, banii

Joi, 9 august 2007, „Ziarul de Garda” publica investigatia „Ambasadorii, cu mana–n sac” in care autorul se intreaba: „De ce un ex–ministru acuzat de coruptie este numit ambasador si de ce un ambasador prins cu mana bagata pana la umar in sacul cu finante publice este doar schimbat dintr-o ambasada in alta?”. Pentru a intelege ce fel de candidat la presedintie propun maine comunistii, vom relua doar cateva secvente din materialul colegilor nostri.

„…Curtea de Conturi a analizat starea de lucruri in cateva ambasade.
Rezultatele dovedesc mai multe ilegalitati. Din banii publici soferii ambasadelor au vorbit la telefoane mobile, ambasadorii si-au luat tehnica de uz casnic, iar secretarii au aranjat calatorii private pentru rude. Dar, sa le luam pe rand.

Mobilul soferului, calatoriile rudelor – din buget

Ambasada de la Paris:
Andrei Neguta – Ambasador, 2005 – mai 2006

Pe parcursul anului 2006, aceasta ambasada a admis o depasire de cheltuieli in suma totala de 375.000 lei, in timp ce alte cheltuieli au fost efectuate contrar prevederilor legale.
Patru persoane angajate prin contract la aceasta institutie diplomatica, au fost remunerate cu suma de circa 650.000 lei din contul cheltuielilor destinate pentru telecomunicatii si posta, lucrari de informatica, reparatia si arendarea incaperilor.
In acelasi timp, Ambasada a suportat cheltuieli neintemeiate pentru achitarea costului convorbirilor de la telefonul mobil al administratorului-sofer al misiunii, in suma de circa 22.000 lei. Benzina consumata a costat 120.000 lei fara acte doveditoare.
Ambasada a cheltuit peste 136.000 lei pentru procurarea obiectelor de uz casnic, care nu au fost stipulate in normativele stabilite anterior. S-a depasit cu 25.000 lei si suma alocata pentru procurarea cadourilor.
Si rudele angajatilor Ambasadei de la Paris s-au simtit in aceasta perioada confortabil din punct de vedere financiar. Or, in ianuarie 2006, un membru „al familiei ex-ambasadorului” a primit circa 8.000 lei din contul ambasadei pentru o calatorie la Madrid si Barcelona, iar sotul contabilei-sefe a beneficiat de indemnizatie pentru zilele de aflare in tara de resedinta in suma de 28000 lei.

Receptii neautorizate si supracheltuieli de protocol

Strasbourg, Consiliul Europei
Reprezentant permanent:
Alexei Tulbure, pana in mai 2006
Andrei Neguta, din septembrie 2006

Fara permisiunea ministrului de Externe, la reprezentanta Moldovei din Strasbourg a fost angajata prin contract o persoana pe post de administrator-sofer. Circa 200. 000 lei achitate acesteia, cu titlu de remunerare, au fost atribuite la capitolul indemnizatiile personalului misiunilor diplomatice, contrar prevederilor legale.
In lipsa planului de desfasurare a actiunilor protocolare, aprobat de catre conducerea MAEIE, si fara ca actiunile protocolare sa fie aprobate de catre seful reprezentantei, s-au efectuat cheltuieli de protocol, in anul 2006, de circa 175.000 lei. Reprezentanta, fara coordonarea cu MAEIE, a efectuat cheltuieli pentru receptiile legate de desfasurarea expozitiilor, in mod particular, de catre un fotoreporter si un pictor. Suma acestor cheltuieli, in marime de peste 13.000 lei, nu a fost recuperata de catre persoanele nominalizate, fiind inregistrata la cheltuieli de protocol.
Tot reprezentanta de la Strasbourg a declarat ca a cheltuit pentru procurarea benzinei suma de 138.000 lei, fara intocmirea foilor de parcurs ale autoturismelor.

Iata cam asa arata portretul financiar al unui adevarat „patriot”, propus de 16 deputati comunisti pentru functia suprema din stat.

Ziarul de Garda
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *