Timpul.md

Economie 24 Iunie 2014 | 06:00

Banii din Fondul de Rezervă al Guvernului, cheltuiți pe deplasări și evenimente culturale

Deși banii din Fondul de Rezervă sunt destinați pentru gestionarea situațiilor excepționale, imprevizibile și neprevăzute în bugetul de stat, în primele cinci luni ale anului curent o bună parte din aceștia au fost cheltuiți pentru deplasări, evenimente științifico-culturale și ceremonii și mai puțin pentru acoperirea cheltuielilor privind lichidarea consecințelor calamităților naturale.

Așadar, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, în primele cinci luni ale anului curent Cancelaria de Stat a utilizat din Fondul de Rezervă al Guvernului 482,8 mii lei pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare a premierului Leancă și a membrilor delegației moldovenești în Statele Unite ale Americii, în perioada 1-5 martie 2014.

Iar la 17 mai curent s-au alocat alte 585,5 mii lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport a delegației moldovenești pentru participarea la evenimentul „Fără vize în UE”, ce a avut loc la 28 aprilie, în Atena, Grecia.

La rândul său, Ministerului Economiei i-au fost repartizate 483,5 mii lei în primele cinci luni din Fondul de Rezervă, însă s-au alocat doar 46,5 mii lei pentru acoperirea cheltuielilor membrilor delegației moldovenești în legătură cu aceeași vizită de lucru a prim-ministrului în SUA. Totodată, au fost repartizați 437 mii lei Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), pentru acoperirea cheltuielilor aferente achitării taxei privind organizarea Forumului Economic Vienez ce a avut loc între 5-12 iunie curent.

Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a primit 466,9 mii lei din Fondul de Rezervă, dintre care 416,9 mii lei pentru acoperirea cheltuielilor acțiunilor protocolare legate de organizarea și desfășurarea Reuniunii miniștrilor agriculturii din țările membre ale Uniunii Europene și ale Parteneriatului Estic ce a avut loc la 23 ianuarie. Însă din aceștia doar 314,9 mii lei s-au cheltuit. Alte 50 mii lei s-au oferit Oficiului Național al Viei și Vinului pentru acoperirea cheltuielilor membrilor delegației moldovenești în vizita de lucru a prim-ministrului Iurie Leancă în SUA.

Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei i-au fost repartizate 157,1 mii lei pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare a membrilor delegației tripartite a Republicii Moldova pentru participarea la cea de-a 103-a sesiune a Conferinței Internaționale a Muncii din or. Geneva, Elveția.

Ministerul Sănătății a primit cei mai puțini bani din Fondul de Rezervă

Ministerul Sănătății a beneficiat doar de 10 mii lei din Fondul de Rezervă pentru premierea laureatului Premiului anual al Guvernului RM pentru cel mai dotat inventator al anului 2013, și anume, doc. habilitat, profesor universitar, director al Clinicii Chirurgicale „C.Țâbârnă”, Gheorghe Anghelici, care deţine ciclul de invenții „Metode noi de tratament al cirozei hepatice”.

Ministerul Culturii a beneficiat de 142,1 mii lei pentru acoperirea cheltuielilor aferente organizării mitingului și concertului festiv dedicat aniversării a 25-a de la retragerea trupelor militare din Afganistan, iar pentru acoperirea cheltuielilor aferente organizării și desfășurării manifestărilor de comemorare consacrate Zilei Memoriei (2 martie) au fost cheltuiți șase mii lei din Fondul de Rezervă.

Ministerului Justiției i-a fost repartizat și finanțat 978,3 mii lei pentru acoperirea cheltuielilor în scopul asigurării reprezentării Republicii Moldova în fața Curții de Apel Paris, în acțiunea de contestare a sentinței arbitrale din 25 octombrie 2013 în procesul de arbitraj internațional „OOO Энергоальянс” (Ucraina) împotriva Republicii Moldova. Această sumă este destinată pentru plata onorariilor și a altor cheltuieli de reprezentare, conform clauzelor contractului de acordare a serviciilor de reprezentare și consultanță juridică de către compania de avocatură BAA „ACI Partners”, în parteneriat cu DLA Piper UK LLP. O altă sumă repartizată, dar care încă nu a fost finanțată, este cea de 1265,4 mii lei pentru achitarea plăților ce țin de remunerarea muncii, plata asigurării medicale pe teritoriul Republicii Franceze și asigurarea cu locuință de serviciu a trei juriști secunzi delegați la Grefa Curții Europene a Drepturilor Omului, conform cuantumului lunar prevăzut în anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 277 din 2 mai 2012, pentru semestrul II al anului 2014 (șase luni), suma echivalentă în lei a 66,6 mii euro. Apoi la 28 mai au fost repartizați 416,6 mii lei pentru acoperirea cheltuielilor de delegare a reprezentantului Republicii Moldova la Misiunea UE din Mali (mai-noiembrie 2014) suma echivalentă în lei a 25.392 dolari pentru diurnă, asigurare medicală, socială, indemnizație pentru risc sporit și echivalentul în lei a 4732 dolari SUA pentru cheltuieli de transport.

Ministerul Apărării a cheltuit 65,5 mii lei pentru acoperirea cheltuielilor aferente organizării ceremonialului militar-protocolar la Complexul Memorial „Feciorilor Patriei - Sfântă Amintire” și terciului ostășesc.

Ministerului Afacerilor Interne i-au fost alocat 200 mii lei, dintre care a cheltuit 164,5 mii lei pentru acoperirea cheltuielilor aferente organizării și desfășurării manifestărilor de comemorare consacrate Zilei Memoriei la 2 martie.

Alte 386,1 mii lei au fost repartizați Agenției Rezerve Materiale pentru acoperirea costurilor bunurilor materiale eliberate din rezervele materiale de stat Consiliului raional Cahul în sumă de 33.345 lei, Consiliului raional Călărași - bunuri materiale în sumă de 55.290 lei, Consiliului raional Căușeni - bunuri materiale în sumă de 260.281 lei, Consiliului raional Criuleni - bunuri materiale în sumă de 19.190 lei, Consiliului raional Ialoveni - bunuri materiale în sumă de 17993,6 lei, pentru lichidarea consecințelor calamităților naturale (ploi însoțite de grindină și vânt puternic) din primăvara-vara anului trecut, în urma cărora au fost afectate edificii, blocuri și case particulare din mai multe localități ale raioanelor sus-menționate.

Transmisiunea Jocurilor Olimpice din Soci ne-a costat 546,9 mii lei

Instituția Publică Națională a Audiovizualului a fost finanțată cu 546,9 mii lei pentru acoperirea cheltuielilor ce țin de serviciile de transmisiune a Jocurilor Olimpice de iarnă din Soci, Federația Rusă, ce s-au desfăşurat în perioada 7-23 februarie curent (30 mii euro).
Serviciul de Protecție și Pază de Stat a beneficiat de 85,9 mii lei pentru acoperirea cheltuielilor membrilor delegației moldovenești în legătură cu vizita de lucru a prim-ministrului Iurie Leancă în Statele Unite ale Americii.

În ceea ce privește Acțiuni Generale, 337,9 mii lei s-au alocat pentru acoperirea cheltuielilor aferente acordării unui ajutor umanitar populației din Republica Filipine, care au avut de suferit în urma taifunului Hayan sau echivalentul a 25 mii dolari și un milion 344,7 mii lei pentru acoperirea unui ajutor umanitar populației din Ucraina, care a avut de suferit în urma evenimentelor tragice din țară (echivalentul a 100 mii dolari). În total, pentru autoritățile publice locale au fost finanțate 3,8 milioane lei în primele cinci luni ale anului.

De cealaltă parte, autorităţile administraţiei publice locale au fost finanțate cu 1377,4 mii lei în lunile ianuarie – mai curent. Așadar, Consiliul raional Hâncești a fost finanțat cu 149,8 mii lei pentru acoperirea cheltuielilor aferente lucrărilor de construcție a două fântâni de mină în satul Nemțeni, în scopul aprovizionării cu apă potabilă a cartierului construit pentru sinistrați în vara anului 2010, dar și 200 mii lei pentru acoperirea cheltuielilor aferente procurării în zona adiacentă celei inundate a locuinței familiei Răileanu din s. Nemțeni.

Consiliul raional Șoldănești a cheltuit 80 mii lei pentru cumpărarea caselor de locuit sinistraţilor, în urma alunecărilor de teren din s. Climăuții de Jos, Șoldănești. Totodată, guvernul a repartizat 380 mii lei pentru acoperirea cheltuielilor aferente cumpărării caselor de locuit și acordarea compensațiilor bănești persoanelor amenințate de alunecările de teren din s. Climăuții de Jos.

Consiliului raional Ştefan-Vodă i-a fost repartizat 832,2 mii lei pentru acoperirea cheltuielilor aferente cumpărării caselor de locuit persoanelor sinistrate în urma alunecărilor de teren din s. Popeasca, Ștefan Vodă.

Consiliul raional Căușeni
a cheltuit 1147,6 mii lei pentru acoperirea cheltuielilor aferente acordării unui ajutor financiar pentru achitarea salariilor angajaților instituțiilor preșcolare din orașul Căușeni pentru lunile ianuarie și februarie ale anului curent.

Consiliul raional Briceni a cheltuit un milion140 mii lei pentru acoperirea cheltuielilor aferente cumpărării caselor de locuit persoanelor sinistrate în urma alunecărilor de teren, provocate de ploile torențiale din vara anului 2010 în s. Blasinești și s. Beleavinți, raionul Briceni.

Timpul.md (V.P.)


Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus