Internațional

Banii negri ai Mafiei italiene devin albi în Malta

Fie că vorbim de banii obţinuţi din trafic de droguri, de fiinţe umane sau de cei din escrocherii şi deturnări de fonduri, toţi sunt spălaţi cu ajutorul societăţilor înfiinţate de clanurile mafiote italiene în paradisul fiscal din Malta. Sistemul este simplu.

Este înfiinţată o firmă pe numele unui cetăţean maltez, iar aici ajung banii obţinuţi ilegal de clanurile mafiote. Însă aceştia nu rămân în Malta. Firma face apoi aşa-zise investiţii, de exemplu, în Italia.

Sunt cumpărate cazinouri sau hoteluri şi alte afaceri şi astfel urma banilor negri se pierde într-un hăţiş fiscal care devine tot mai greu de descifrat. Toate aceste societăţi paravan nu au depus niciodată un bilanţ contabil sau alte declaraţii fiscale.

Un exemplu: Haru Pharma Limited, un nume ca oricare altul din registrul fiscal maltez. Infiinţată în urmă cu patru ani, nu a oferit niciodată date despre tranzacţiile financiare. Jurnaliştii sunt cei care au aflat că Haru Pharma Limited aparţine ‘Ndrangheta, temuta mafie siciliană, care controlează traficul de droguri din Europa şi cartelurile sud – americane. Banii obţinuţi în acest fel, dar şi cei din răpiri de persoane şi alte infracţiuni sunt transferaţi în conturile firmei malteze. Mai apoi mafioţii îi folosesc pentru a cumpăra, de exemplu cela mai vechi magazine din Milano, unele dintre ele cu o istorie de peste un secol. Puşi în faţa acestor dezvăluiri, oficialii Malta acuză un atac nejustificat şi fără precedent.

Joseph Muscat, premierul Maltei: Nimic din dosarele malteze nu este un secret. A afirma că există societăţi offshore în Malta, nu este corect din punctul de vedere al faptelor. Eu aş spune că avem un sistem competitiv. Plângerile altor țări nu se referă la existența acestor societăți. Ele ar dori să încaseze impozitele pe care aceste societăți le plătesc.

Mai mult decât atât, premierul maltez dă de înţeles că ţara sa nu-şi cere scuze pentru că nu consideră că a făcut ceva greşit.

Joseph Muscat, premierul Maltei: Nu ne eschivăm, pentru că nu am făcut nimic de care să ne fie ruşine. Am fost presaţi să îl schimbăm ( n.r. – sistemul fiscal) şi vor mai exista şi în viitor astfel de presiuni, dar vom continua să ne apărăm sistemul fiscal.

Mafia italiană nu e singura care profită de pe urma sistemului fiscal permisiv din Malta. Sunt şi mari companii europene care îşi rotunjesc veniturile în paradisul fiscal maltez.

Săptămânalul german Der Spiegel, de exemplu, pune pe lista firmelor care au conturi în Malta, giganţi economici precum BMW, Deutsche Bank, Puma, JP Morgan, Ikea sau compania aeriană Lufthansa, care are 18 filiale în Malta, unde şi-a pus la adăpost fondurile de pensii.

sursa: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *