Editorial

BAR DAC

Loviti de criza mondiala si de politica noastra regionala, preocupati numai de inaltatoare idealuri geostrategice, nici nu mai observam detaliile, fleacurile din jurul nostru. Unul din aceste „fleacuri” e si Chisinaul meu cel drag. Psihologia noastra taraneasca de a avea o casa mare si frumoasa, langa care apar imediat „anexele” – fel de fel de sopronase, sandramale, saraiese – a patruns adanc si in Chisinau. Si Chisinaul s-a dat batut. Orasul acesta, atat de frumos altadata (ca sa le fac unora in ciuda am sa spun cand anume „altadata” – pe timpul odiosului regim sovietic!), astazi a devenit un adevarat muzeu al provincialismului agresiv.

Buticurile au uratit catastrofal si definitiv fata orasului, au balcanizat strazile si bulevardele. Am crezut si eu, ca si alti prosti de-alde mine, ca buticuizarea Chisinaului este opera fostei administratii municipale. Ca sa vezi, nu am avut dreptate, pentru ca aceasta opera continua si dupa instalarea noi administratii, in frunte cu tanarul primar Chirtoaca. Se rama pe sub blocuri, ca si mai inainte. Ca si mai inainte, se taie copaci, se musca bucati mari din spatiul verde si se inalta faimoasele noastre saraiese nationale, numite europeneste buticuri. Si unde apare un butic, apare si mizeria: gunoiul, putoarea, cainii.

In fata blocului meu de la Ciocana, sub cladirea de alaturi, de cateva zile se munceste la edificarea unui nou butic. Au fost taiati doi copaci, s-a luat o bucata de pamant, s-a sapat o groapa din care acum rasar peretii noului „edificiu”. Cu siguranta, va fi un bar. Probabil, unul de noapte, pentru tanara generatie. Va fi un bar cu o denumire nationala, doar s-a schimbat puterea. Nu se va numi „Ivuska” sau „Bereozka”, ca pe timpul comunistilor. Denumirea va contine o trimitere la traditie, la radacinile noastre istorice, doar in fiecare din noi se zbate o radacina de neam de dac si punctum, nu? Iata de ce, si barul se va numi BAR DAC. Cine va indrazni sa ridice mana impotriva dacului din aceasta denumire? Ce prost din administratia orasului, din politie sau procuratura va dori sa fie declarat antinational, antiroman si antidac?

Se zice ca lichidarea buticurilor ar fi inainte de toate o problema sociala, pentru ca multi ar ramane fara o bucata de paine. O fi fiind si asa, desi cred ca buticurile au alt stapan, altul decat acel care te invita sa-i treci pragul. Oricum, o solutie optima pentru ambele parti poate fi gasita. Problema e ca nu exista niciun interes sa se identifice vreo solutie. Iar aceasta inseamna ca exista alt interes. Un interes mai putin legat de frumusetea orasului. Interesul insa, lucru stiut, poarta fesul.

De vreo doua luni s-a iscat un scandal in legatura cu aparitia unor piloni de metal in fata unui butic din bd. Mircea cel Batran, 3. Povestea e cunoscuta cititorilor nostri, caci am scris despre ea in repetate randuri. E cunoscuta povestea si autoritatilor. M-am convins insa ca ele nu pot face nimic. Sau nu doresc. Iar daca nu doresc, inseamna ca exista un interes. Indiferent care ar fi cauza, dar se creeaza senzatia ca administratia orasului este paralizata, nu controleaza situatia din municipiu. Mafia buticurilor e atotputernica si nemuritoare.

Iar daca-i asa, ma impac cu situatia. Simulez ca mi-e drag acest oras iar strainilor care coboara la gara sau la aeroport le zic: Bine ati venit in BAR DAC-ul nostru!

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *