Timpul.md

Actualitate 17 Decembrie 2018 | 08:44

Băsescu s-a văzut la Chișinău cu liderii a 2 formațiuni politice: Până la locale trebuie să unificăm partidele unioniste!

Președintele de onoare al Partidului Unității Națioanale Traian Băsescu s-a văzut la Chișinău cu liderii a două formațiuni politice, evenimente în urma cărora a ajuns la concluzia: „până la alegerile locale trebuie să unificăm partidele unioniste”. Potrivit unei postări publicate pe pagina sa de facebook, Președintele spune ca a avut astăzi o întâlnire și cu premierul Filip la inițiativa celui din urmă.

Prima întâlnire a fost cu conducerea Partidul Unităţii Naţionale (PUN), al cărui preşedinte de onoare este, după care a avut discuţii cu conducerea Partidului Liberal Reformator (PLR).
Potrivit textului de referință, concluziile zilei petrecute la Chişinău sunt:

1.Până la alegerile locale trebuie realizată o unificare a partidelor unioniste în aşa fel încât să putem valorifica voturile celor 30 la sută unionişti, atât pentru alegerea consiliilor locale, cât şi pentru alegerea primarilor.
Actualmente în R.Moldova sunt 6-7 partide unioniste, ceea ce generează o puternică fragmentare a voturilor.
2. În mod egal, Dodon şi Plahotniuc, dar şi structurile politice decizionale pe care le controlează, sunt un rău pentru cetăţenii Republicii Moldova şi pentru ţară, Dodon fiind un pro-rus convins care doreşte să integreze ţara în Uniunea Vamală controlată de Moscova, iar Plahotniuc fiind prototipul oligarhului corupt care controlează instituţiile statului în interesul propriei puteri şi îmbogăţiri.
3.Singura soluţie care garantează securitatea ţării, dar şi perspectiva unui trai mai bun pentru românii din stânga Prutului, este UNIREA Republicii Moldova cu România, un proces care necesită un mare efort de explicare către populaţie astfel încât, pe termen mediu, susţinătorii UNIRII cu România să devină majoritari.
4.M-am angajat că voi fi un partener al politicienilor care doresc unificarea partidelor unioniste, chiar dacă nu mai sunt cetăţean al Republicii Moldova şi în ciuda faptului că Dodon a promis că după alegeri va interzice unionismul.

Subiectul discuţiei cu premierul Pavel Filip a fost legat în principal de relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

„I-am împărtăşit premierului câteva elemente din propria-mi experienţă europeană dar şi punctul meu de vedere legat de motivele suspendării asistenţei financiare pentru R.Moldova de către Comisia Europeană şi anume:
1.Modificarea legii electorale şi nerespectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia cu privire la modificările ce trebuie aduse legii;
2.Invalidarea de către justiţie a mandatului de primar al Chişinăului, câştigat prin vot de Andrei Năstase.

Am discutat şi despre calitatea asistenţei tehnice pe care Republica Moldova o primeşte de la Uniunea Europeană.
În discuţie a fost abordat şi subiectul UNIRII Republicii Moldova cu România, făcând o trecere în revistă a problemelor interne inclusiv Transnistria, Găgăuzia sau Taraclia”, scrie Băsescu.Ținem să precizăm că tot astăzi a avut loc Consiliul Politic al Partidului Unității Naționale la care s-a discutat cum va proceda formațiunea în cadrul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Reprezentanții PUN vor oferi detalii de la eveniment, luni, 17 decembrie în cadrul unei conferințe de presă.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus