Politică

Başkanul care „convine” Chişinăului

Directorul Institutului pentru Politici Publice (IPP), Arcadie Barbăroşie, a declarat pentru TIMPUL că lucrurile care se întâmplă în autonomia găgăuză trebuie să dea de gândit autorităţilor centrale de la Chişinău. „Acestea trebuie să ia cadrul normativ elaborat de autonomie, să-l citească atent şi să-l compare cu cadrul normativ legislativ naţional şi să tragă nişte concluzii. Există contradicţii mari care vor duce la conflicte importante între Chişinău şi Comrat” consideră Barbăroşie. „Eu consider că Mihail Formuzal are o poziţie mai pro-europeană, dar să vedem cine va câştiga”, opinează directorul IPP.

Analistul Oazu Nantoi spune că cei doi candidaţi la funcţia de başkan s-au manifestat diferit în ultimele luni, mai ales în campania pentru referendumul republican. Din aceste considerente, mai convenabil pentru autorităţile actuale este Mihail Formuzal. „În prezent, în relaţiile dintre Chişinău şi Comrat există mai multe lacune juridice care oferă spaţiu pentru neînţelegeri, interpretări şi provocări. Autonomia s-a trasnformat într-un mecanism de autoizolare a concetăţenilor noştri de restul societăţii. Edificarea statului R. Moldova este lăsată de izbelişte”, a conchis analistul. Potrivit lui, lipsa unui cadru juridic şi faptul că puterea nu este preocupată de definitivarea procesului de edificare a statului de drept R. Moldova lasă goluri care pot fi exploatate de provocatorii politici.

Duminică, niciunul dintre cei trei candidaţi la funcţia de başkan n-a acumulat numărul necesar de voturi pentru a guverna Gagauz Yieri. Nikolai Dudoglo, care a acumulat 32% din voturi, şi Mihail Formuzal cu 36% vor continua lupta pe 26 decembrie. Deputată PCRM, Irina Vlah, a fost votată de 31 la sută din alegători. Potrivit legislaţiei electorale găgăuze, se consideră ales candidatul care a întrunit mai mult de jumătate din voturile persoanelor care au participat la scrutin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *