Actualitate

Bate ceasul „primadonei lui Voronin”?

Procuratura Generală ar putea să deschisă, săptămâna aceasta, un dosar penal contra interpretei Lenuţa Burghilă, supranumită „amanta Bugetului” sau „primadona lui Voronin”. Cântăreaţa, care îşi neagă orice vină, este acuzată că a cheltuit în interese personale peste patru milioane de lei din banii publici destinaţi proiectului „Caravela Culturii”, din care şi-ar fi cumpărat şi un automobil de 200 de mii de lei.

Se pare că a bătut şi ceasul Lenuţei Burghilă. Cel puţin aşa ne asigură procurorul Mircea Roşioru, care susţine că, cel mai probabil în această săptămână, va fi deschis dosarul penal contra interpretei pe faptul prejudicierii bugetului de stat cu peste patru milioane de lei. Amintim că, la începutul anului curent, când Curtea de Conturi (CC) a depistat frauda, Lenuţa a dispărut din ţară. S-a întors după ce Procuratura avertizase că o va anunţa în căutare internaţională.

„Am verificat cum s-au cheltuit banii la concertele „Caravelei Culturii” în circa opt raioane. Cred că, săptămâna aceasta, va fi deschis şi dosarul penal”, a declarat pentru TIMPUL Mircea Roşioru. De fapt, urmărirea penală poate fi pornită nu pe numele interpretei, ci pe faptul prejudiciului adus statului de către asociaţia „Euro Moldova Art”, care, conform CC, a realizat „Caravela Culturii” cu grave abateri de la legislaţie. „Curtea depistează încălcările legislaţiei în vigoare, dar nu avem dreptul la investigaţii. Materialele se trimit la Procuratură sau la CCCEC şi ei dau aprecieri dacă e vorba sau nu de o crimă”, spune, la rândul său, preşedintele CC, Serafim Urecheanu.

În timpul guvernării comuniste, Lenuţa Burghilă a refuzat să comunice cu reprezentanţii CC, care au fost nevoiţi s-o prindă la o conferinţă de presă. După aceasta, în dimineaţa zilei de 21 ianuarie 2011, interpreta a dispărut din ţară. Ulterior, ea a declarat pentru presa de la Chişinău că nu a fugit, ci a avut „întâlniri profesionale” la Moscova. Întoarsă acasă, Burghilă a spus că nu este timpul să dea ochii cu inspectorii în audit. „Ţin post şi sper să-l ţin pe tot. Merg la biserică şi mă rog pentru mine şi pentru ţară. Vreau să mă împărtăşesc la o mănăstire. Mă rog la Dumnezeu să facă lumină în minţile celor care-şi şterg picioarele de cei ce au făcut şi continuă să facă lucruri mari pentru ţară”, s-a dezvinovăţit „primadona lui Voronin” la întoarcerea sa în R. Moldova.

În cadrul concertelor din proiectul „Caravela Culturii”, Lenuţa Butghilă l-a promovat evident pe Voronin. Ulterior, Curtea de Conturi a constatat că, din cele 9,8 milioane de lei, bani publici, destinate pentru concertele ei, Lenuţa a cheltuit patru milioane după bunul său plac. Ea nu a prezentat în acest sens niciun raport financiar. Şi ministrul Culturii, Boris Focşa, spunea că banii au fost cheltuiţi fără temei. Înainte de a fi făcut public raportul Curţii, Lenuţa Burghilă spunea că stă de opt ani în gazdă, că a cântat patru ani gratuit prin satele Moldovei şi că ar putea să-şi creeze propria formaţiune politică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *