Sănătate

Bei cafea dimineaţă? 6 efecte necunoscute ale consumului de cafea

Cafeaua stimulează funcţiile cerebrale şi activează anumite zone din creier, astfel încât reuşim să memorăm mai uşor, să obosim mai greu, iar capacitatea de menţinere a atenţiei creşte considerabil. Aceste efecte apar la aproximativ 30 de minute – o ora după ingestia cafelei şi se pot menţine până la 4 ore.

Atenţie: la femeile gravide efectele consumului de cafea pot creşte exponenţial, fiind recomandat că femeia însărcinată să evite băuturile sau alimentele cu conţinut ridicat în cafeină.

Cafeaua prezintă uşoare efecte laxative
Nu puţine sunt persoanele care se duc la baie după cafeaua de dimineaţă. Acest efect laxativ al cafelei nu este deloc un mit. Cafeină acţionează la nivelul musculaturii netede a intestinelor, stimulând contracţia acestora şi formarea undelor peristaltice – acele unde contractile care conduc resturile alimentare în intestine. Aşa se explică de ce la un scurt timp după ingestia de cafea simţim nevoia să mergem la baie.

Persoanele cu tulburări de digestie şi care se confruntă des cu constipaţia pot bea dimineaţă o ceaşcă tare de cafea (dacă nu au contraindicaţie la consumul de cafeină).

Cafeaua creşte uşor tensiunea arterială
Acesta este unul din motivele pentru care cafeaua nu este indicată persoanelor cu boli cardiace sau hipertensiune arterială.

Consumul de cafea creşte tensiunea arterială prin două mecanisme: cafeină stimulează tonusul vascular, dar totodată este şi un diuretic uşor. Este recomandat să asociaţi un pahar mare cu apă fiecărei ceşti de cafea pe care o beţi.

Cafeaua întârzie creşterea?
Copiii nu ar trebui să consume cafea sau alte alimente care conţin cafeină în exces (cacao, ceai verde etc.). Această pentru că într-adevăr cafea poate încetini creşterea prin accelerarea metabolismului şi creşterea consumului energetic. De asemenea cafeină prezintă şi un efect indirect asupra calciului din organism, scăzând absorbţia acestui mineral în oase. Bătrânii sunt de asemenea sensibili la acest efect asupra calciului pe care cafeaua îl prezintă.

Cafeaua te ajută să slăbeşti
Multe suplimente alimentare pentru slăbit sunt pe baza de cafea. Chiar ne ajută cafeaua să slăbim? Ei bine, cafeină creşte uşor metabolismul, intensificând arderile. Însă nu este suficient să consumaţi cafea pentru a slabi, ci ar trebui să va schimbaţi stilul de viaţă.

Câte ceşti de cafea sunt recomandate pe zi?
În mod obişnuit ar trebui să bem o singură ceaşcă de cafea pe zi, dimineaţă, după micul dejun (irită uşor mucoasa gastrică, de aceea cafeaua este recomandată după micul dejun). În zilele foarte aglomerate putem consumă până la 3 ceşti de cafea pe zi.

Pentru a avea efecte, cafeaua nu trebuie consumată oricând, ci între anumite ore, respectând bioritmul cortizolului. În schemă de mai jos puteţi observă când este recomandat să consumaţi cafea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *