Timpul.md

Actualitate 3 Aprilie 2019 | 08:00

Belarus nu va mai certifica produsele horticole pentru reexport în Rusia

Repulica Belarus a informat Rosselhoznadzor despre sistarea certificării fructelor și legumelor care tranzitează teritoriul din țări terțe către Rusia. Măsura a fost anunțată în timpul unor convorbiri telefonice dintre reprezentanții Rosselhoznadzor cu directorul adjunct al Inspectoratului General de Stat pentru Seminologie, Carantină și Protecția Plantelor din Republica Belarus, Alexander Pavlovich, transmite Rosselkhoznadzor.

Măsura va afecta numai produsele care sunt incluse în lista celor interzise de Federația Rusă și va dura până când inspectoratul va întreprinde măsurile necesare pentru a confirma țara de origine a produselor. Aceste acțiuni vor împiedica circulația produselor „sancționate” furnizate din Republica Belarus în Rusia. Cu toate acestea, importurile de produse vegetale destinate utilizării pe teritoriul Belarusului vor continua.

Pentru a exclude livrările ilegale de astfel de mărfuri în Rusia, către țările terțe au fost trimise cereri privind prezentarea informației despre volumul producției și exportului de fructe și legume în Republica Belarus.

În timpul negocierilor, Rosselhoznadzor a atras atenția colegilor din Belarus asupra faptului că, importul merelor din Belarus a crescut în acest an, în timp ce anul trecut livrările au fost stopate la jumătatea lunii februarie. O situație similară se observă și în cazul importului de varză.

Reamintim că, săptămâna trecută Rosselhoznadzor a raportat despre posibila introducere a unei interdicții privind reexportul de fructe și legume care vin în Rusia din Republica Belarus. Motivele măsurilor propuse au fost numeroasele cazuri de import de pe teritoriul Republicii Belarus a produselor incluse în lista celor sancționate și, ca urmare, neîncrederea față de sistemul de certificare fitosanitar din Republica Belarus.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus