Actualitate

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Ministrul a dat asigurat că Alianța Nord-Atlantică „rămâne pe primul loc pentru securitatea noastră”, iar cooperarea în domeniul apărării în cadrul UE completează cooperarea NATO.

În discursul său, ea a recunoscut că Europa se află acum în proces de revizuire a viziunii sale cu privire la securitatea mondială, iar acest proces a fost declanșat de Moscova: numai după atacul Rusiei asupra Ucrainei, Europa a realizat nevoia de a consolida capacitatea sa militară.

„A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei pentru a ne schimba cursul, iar bugetul membrilor europeni ai NATO a crescut deja cu 36%, începând cu anul 2014. Planificăm o modernizare a facilităților militare până în 2024”, a spus ea.

Ursula von der Leyen a subliniat că în față ne așteaptă o creștere și mai mare a cheltuielilor de apărare. „Trebuie să facem și mai mult, mai ales noi, germanii. Aderăm la obiectivul de 2% din PIB (pentru cheltuielile de apărare) și ne-am luat un astfel de angajament în fața aliaților”, a explicat ministrul.

Merită menționat faptul că până de curând conducerea germană a exclus această posibilitate, planificand să mentina bugetul apararii la 1,5% din PIB. Astfel, la editia anterioara a Conferinței de la München, ministrul de externe de atunci a asigurat că Berlinul nu va aloca 2% din PIB pentru apărare, deoarece aceasta ar însemna militarizare.

Europa are nevoie să suplimenteze cheltuielile militare cu peste 100 milirade de euro

Raportul Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS) arată că Europa trebuie să sporească cheltuielile pentru apărare cu mai mult de 100 miliarde de dolari pentru a-și îndeplini angajamentele în fața NATO de a spori cheltuielile de apărare la 2% din PIB, potrivit AFP.

Datele IISS au arătat că celor 27 de țări europene ale NATO le mai trebuiau în 2018 circa 102 miliarde de dolari pentru a atinge acest obiectiv.

„Membrii europeni ai NATO ar fi trebuit să-și mărească cheltuielile cu 38% pentru a atinge obiectivul de 2% în 2018”, se arată în raport.

Raportul susține cheltuielile militare americane sunt mult mai mari decât ale restului alianței – în 2018, Washingtonul a cheltuit aproape 650 de miliarde de dolari pentru apărare, în comparație cu aproximativ 250 de miliarde de dolari toți ceilalți membri europeni ai NATO.

Pentru unii aliați, cum ar fi Germania, cu economia sa imensă, creșterea rapidă a procentului la 2% din PIB-ul va fi dificil de realizat cu rapiditate. Analistii sustin ca, pentru a atinge obiectivul de doua procente, Berlinul va trebui sa mareasca semnificativ cheltuielile de aparare intre 2017 si 2024.

Raportul mai menționează că doar creșterea cheltuielilor SUA în perioada 2017-2018 – de aproximativ 45 de miliarde de dolari – este aproape egală cu întregul buget al apărării al Germaniei.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *