Afaceri

Bill Gates, detronat de mexicanul Carlos Slim in Topul Miliardarilor Forbes

Este pentru prima oara din 1994 cand un non-american ocupa fruntea clasamentului miliardarilor. Averile celor 1011 miliardari din lume insumeaza 3600 de miliarde de dolari, ceea ce reprezinta 6% din PIB-ul mondial. Topul Miliardarilor Forbes pe 2010 a adus o surpriza de proportii: Bill Gates nu mai este cel mai bogat om din lume. El a fost depasit cu 500 de milioane de dolari de mexicanul Carlos Slim, care l-a detronat pe cofondatorul Microsoft.

Averea lui Slim este estimata la 53,5 miliarde de dolari. Mexicanul detine actiuni la compania de telecomunicatii America Movil, care au crescut cu 35% intr-un an, averea lui Slim marindu-se cu 18,5 miliarde de dolari in 12 luni. Este pentru prima oara din 1994 cind un non-american ocupa fruntea clasamentului miliardarilor.

Warren Buffet, patronul societatii de investitii Berkshire Hathway este pe al treilea loc, cu 47 de miliarde de dolari. Buffet a investit in Goldman Sachs si General Electric, iar recent a achizitionat gigantul Feroviar Burlington Northern Santa Fe.

Desi clasamentul miliardarilor s-a modificat, se pare ca cei mai bogati oameni ai lumii nu numai ca nu au suferit, dar au reusit sa si prospere, scrie Forbes. Fata de inceputul anului 2009, numarul miliardarilor a crescut cu 218 , ajungind la 1011. Departe insa de a egala recordul din 2008, cand in lume erau 1125 de miliardari, remarca Le Figaro.

Averile miliardarilor din lume, reunite, insumeaza 3600 de miliarde de dolari, ceea ce reprezinta 6% din PIB-il mondial.

Cea mai spectaculoasa crestere a numarului miliardarilor este in Asia, care numara 234 de miliardari, de doua ori mai multi decat in 2009. Dintre acestia, doi indieni sunt in TOP 10: Mukesh Ambani, presedinte al grupului energetic Reliance, cu 29 de miliarde de dolari si Lakshmi Mittal, presedinte al gigantului de otelarii ArcelorMittal, cu 28, 7 miliarde de dolari.

Se pare ca luxul este o afacere prospera. Patronul grupului LMVH, francezul Bernard Arnault, este cel mai bogat miliardar european, cu o avere estimata la 27,5 miliarde de dolari, a saptea in topul mondial.

Criza nu a fost insa in profitul tuturor miliardarilor. 30 de magnati au iesit din topul anului trecut, printre care si oligarhul Boris Berzovsky.

Cel mai tanar miliardar este Mark Zuckerberg, creatorul retelei Facebook, a carui avere este estimata la 4 miliarde de dolari.

In topul oraselor cu miliardari, New York-ul ramane pe primul loc (60), dar Londra a pierdut al doilea loc, cu doar 32 de miliardari, fata de Moscova, care are 50.

Sursa: Realitatea.net

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *