Timpul.md

Actualitate 25 Iulie 2019 | 16:46

Biografia de la A la Z: Cine este Cornel Feruța, romanul care a ajuns la conducerea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

Românul Cornel Feruţă a fost numit director general interimar al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) de către Consiliul Guvernatorilor până când statele membre se vor pune de acord asupra succesorului lui Yukiya Amano, decedat recent, informează instituţia, citată de agenţiile internaţionale de presă. 

Cornel Feruţă s-a născut la 21 august 1975, în Balş.

A absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative (1997) şi Masteratul în Relaţii Internaţionale în cadrul aceleiaşi facultăţi, la Universitatea Bucureşti (1998), potrivit agerpres.ro.

Diplomat de carieră, a activat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) timp de 15 ani (1998-2013). A deţinut funcţii în cadrul Direcţiei OSCE şi Cooperare Regională, director de Cabinet al Ministrului, director general pentru Afaceri Politice. A fost ambasador şi reprezentant permanent al României pe lângă organizaţiile ONU şi OSCE din Viena (Austria) în perioada 2007-2012, conform biografiei publicate de MAE.
După Mircea Geoană un alt român a dat lovitura - A fost numit la șefia unei importante agenții din cadrul ONU

A ocupat funcţiile de vicepreşedinte al Consiliului de guvernatori al AIEA (2008-2010), preşedinte al celei de-a 55-a Conferinţe Generale a AIEA şi preşedinte al celei de-a doua Comisii Pregătitoare pentru Conferinţa de Revizuire a Tratatului de Neproliferare (2013).

Anterior intrării în Corpul Diplomatic, a lucrat ca jurnalist pe probleme internaţionale (noiembrie 1994-decembrie 1997), conform datelor biografice publicate de Centrul pentru Studii de Energie şi Securitate - CENESS, cu sediul la Moscova.

Cornel Feruţă a preluat funcţia de Coordonator-şef al AIEA, în septembrie 2013, conform www.mae.ro şi www.iaea.org.

I-a fost decernată Diploma de merit pentru contribuţia la exercitarea Preşedinţiei OSCE şi Ordinul Meritul Diplomatic în Grad de Cavaler, conform www.presidency.ro.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus