Timpul.md

Actualitate 15 Octombrie 2018 | 08:26

Biserica Rusă amenință că va răspunde dur după recunoașterea autocefaliei Bisericii Orthodoxe Ucrainene

Biserica Orthodoxă Rusă a spus că va răspunde ”dur și cu aceeași măsură” Patriarhatului de la Constantinopol după ce acesta a recunoscut autocefalia Bisericii Orthodoxe Ucrainene, scrie Moscow Times. 

Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut joi, la capătul unui sinod de două zile la Istanbul, o Biserică ortodoxă independentă în Ucraina. Sinodul a anulat totodată excomunicarea patriarhului ucrainean Filaret, pe care a decis să îl "restabilească în funcţia sa ierarhică".

Alexander Volkov, purtător de cuvânt al Patriarhului rus Chiril, a spus că Sfântul SInod al Bisericii Orthodoxe ruse își va exprima poziția în cadrul unei înturniri ce va avea loc la MInsk. El nu a spus ce măsuri ar putea fi luate.

La sosirea la Minsk, Chiril a spus jurnaliștilor prezenți: ”Sper că Biserica Orthodoxă va găsi puterea să treacă peste greutăți ... pentru a rămâne unită”.

Rusia va "apăra interesele ortodocșilor" în cazul unor tulburări religioase în Ucraina, după ce Patriarhatul din Constantinopol a recunoscut o biserică ucraineană independentă de tutela Moscovei, a amenințat vineri Kremlinul. "Dacă au loc acțiuni ilegale, atunci, evident, la fel cum Rusia apără peste tot interesele rușilor și ale rusofonilor, va apăra interesele ortodocșilor. Este o poziție globală și de înțeles", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Filaret este ierarhul care a înfiinţat o Biserică Ortodoxă Ucraineană în 1991, după ce Ucraina a devenit stat independent. El s-a proclamat patriarh al acestei biserici şi ca urmare a fost excomunicat de Patriarhia Rusă.

Independenţa Bisericii Ortodoxe Ucrainene este "o provocare" susţinută de Washington, a declarat ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov. Acestea sunt "provocări întreprinse de Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu, cu susţinerea publică şi directă a Washingtonului", susţine şeful diplomaţiei ruse.

"Această provocare a fost gândită în scopul de a folosi cele două biserici schismatice din Ucraina (Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Kievului şi Biserica Ucraineană autocefală), pe care nu le-a recunoscut niciodată nicio Biserică Ortodoxă, dar pe care în interesul acestei provocări, convocând zilele trecute Sfântul Sinod la Constantinopol, patriarhul Bartolomeu le-a declarat canonice şi a ridicat anatema de pe cei doi ierarhi ce conduc aceste Biserici schismatice", a spus Lavrov.

Hotnews.ro
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus