Timpul.md

Actualitate 14 Mai 2019 | 14:31

Bloomberg despre Venezuela: Trucul favorit al Moscovei – să creeze o criză geopolitică și apoi să ofere ajutor în rezolvarea ei

Trucul favorit al Moscovei este sa creeze o criză geopolitică și apoi sa ofere asistență în rezolvarea acesteia, scrie Bloomberg, care notează ca o astfel de farsă a fos pusă în scena în Siria, dar în Venezuela, autoritățile americane nu vor permite Rusiei să-și atingă scopul.

„Se pare că, în Venezuela, Rusia din nou joacă bine cu cărți proaste. Statele Unite au impus sancțiuni paralizante împotriva companiei petroliere de stat, dar le-a îndepărtat de la oficialii care au aderat la opoziție, de exemplu, șeful serviciului de informații. Cu toate acestea, cu sprijinul Rusiei, liderul autoritar venezuelean Nicolas Maduro se menține pe linia de plutire”, comenteaza Bloomberg situația din țara latino-ameriana.

La întâlnirea secretarului de stat american Mike Pompeo, din Soci, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va recurge la „trucul rusesc cunoscut deja: creand o criza geopolitica se va oferi sa acorde ajutor în rezolvarea ei”.

Anume asta a facut Rusia în Siria: „În timp ce mercenarii și bombardiere rusești zdrobeau civili cu sprijinul unitatilor armate iraniene, Lavrov se întâlnea în paralel cu secretarul de stat al SUA, John Kerry, și discuta despre soluționarea politică a conflictului. Această farsă a durat aproape doi ani. Numai după ce rușii au bombardat un convoi umanitar, în septembrie 2016, Kerry și-a dat seama că era prostit pe față”.

Rusia dorește să folosească tactici similare și în cazul Venezuelei, se spune în articol. Oficialii Departamentului de Stat se așteaptă ca Lavrov să ofere mijlocirea unor negocieri între Maduro și opoziție pentru a formula condițiile pentru noi alegeri, evident că în tot acest răstimp dictatorul urmand sa rămâna la putere.

„Ideea nu este nouă. Maduro însuși a purtast discuții cu opoziția pentru a renunta ulterior la obligațiile asumate.

Potrivit Bloomberg, orice negocieri cu Maduro reprezinta o capcană: tragând de timp, actualul lider al Venezuelei va putea să divida opoziția și să submineze pretențiile constituționale la putere ale lui Juan Guaido.

Cu toate acestea, există unele îndoieli că această strategie rusă va funcționa. Săptămâna trecută, un înalt oficial al Departamentului de Stat a precizat că cooperarea cu Rusia în Venezuela este puțin probabilă. În plus, guvernul american a anunțat planurile de a introduce noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Dar opinia lui Donald Trump, care a arătat în mod public „respectul” său față de Putin, poate fi diferită de opinia Departamentului de Stat. Totuși, șeful Casei Albe „a demonstrat deja că este dispus să se confrunte cu Rusia atunci când este necesar”. De aceea, potrivit autorului articolului, sunt atât de importante declarațiile lui Trump și a administrației sale că în Venezuela „sunt luate în considerare toate opțiunile”. Și acesta este un alt motiv de îndoială că strategia Rusiei, testată în Siria, va avea succes și de data aceasta.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus