CSI / Rusia

Bloomberg: Rusia putrezeşte din interior. Corupţia macină mai rău ca preţul petrolului

"Mă îngrijorează ritmul scăzut de implementare a reformelor în economie care ar putea stimula investiţiile private", a declarat Nabiullina într-un interviu Bloomberg, afirmaţiile ei punând şi mai multă presiune pe umerii lui Vladimir Putin.

Corupţie şi nesiguranţă

"Întreg setul de măsuri menit să facă Rusia mai atractivă pentru investiţiile private este foarte important. Este îngrijorătoare lentoarea cu care se petrec aceste schimbări", apreciază guvernatorul Băncii Rusiei.

Comentariile Nabiullinei sunt aproape o minge ridicată la fileu pentru preşedintele Vladimir Putin, confruntat deja cu o serie de solicitări din partea guvernului Medvedev de a adopta noi măsuri menite să scoată ţară din recesiune.

Oficialii Băncii Rusiei au reuşit să reducă impactul prăbuşirii pieţei petrolului din 2014 recurgând la o depreciere a rublei controlată în ultima instanţa printr-un joc abil al dobânzii de referinţă, dar întreg sistemul economic din ţară ramne în continuare afectat de corupţie şi ineficientă.

Raportul Transparency Internaţional din 2014 privind nivelul corupţiei plasează Rusia pe locul 136 din 174 de ţări, alături de Nigeria şi Kirghizstan, mult mai jos de locul 82 ocupat în 2000, anul de început al regimului Putin la Moscova.

Raportul Global al Competitivităţii efectuat de Forumul Economic Mondial arată că ţară se clasează pe locul 120 în clasamentul respectării dreptului la proprietate şi pe locul 109 în clasamentul independenţei Justiţiei din 144 de state.

O boală veche

Chiar dacă haosul care domneşte în economia rusă se simte mai pregnant în urmă prăbuşirii pieţei globale de materii prime şi a sancţiunilor economice dictate de Vest, problema dispariţiei investitorilor din economia ţării datează dinainte de declanşarea crizei din Ucraina.

Declinul investiţiilor are deja o vechime de 20 de luni, cea mai lungă perioada din ultimii 20 de ani, iar datele pentru luna septembrie vor scoate în evidenţă o diminuare cu 7,3% a cheltuielilor de capital faţă de aceeaşi perioada a anului precedent.

Oficialii băncii centrale nu cred că economia Rusiei va reveni la ritmul de creştere anuală înainte de 2017, ceea ce anunţă cea mai lungă perioada de recesiune din istoria ultimilor 20 de ani.

PIB-ul pe anul în curs va suferi o contracţie de 3,9 până la 4,4 procente şi ar putea să se reducă cu încă 1% în 2016, apreciază economiştii Băncii Rusiei, care prezic că în următorii 3 ani, preţul petrolului va stagna la 50 de dolari per baril.

"Ţarul", la mâna economiştilor

Putin a avut o singură ieşire critaca la adresa Elvirei Nabiullina, reproşându-i că nu a fost capabilă să reacţioneze mai rapid în faţă crizei valutare, dar apoi a trebuit să marseze pe politică monetară concepută de echipa de economişti a băncii centrale.

Liderul de la Kremlin a fost nevoit să recunoască în cadrul intervenţiilor televizate că această "a fost corectă şi aplicată la momentul oportun, în ciuda unor consecinţe negative pe care le-a avut asupra economiei şi nivelului de viaţă din Rusia".

Banca centrală a Rusiei a comunicat la mijlocul acestei săptămâni că nu va încerca să controleze cursul de schimb al rublei, lăsând să se înţeleagă că economiştii sunt de acord cu o apreciere a monedei naţionale în faţă dolarului american.

"Rusia are nevoie de un model de creştere economică bazat pe un preţ scăzut al materiilor prime", apreciază Nabiullina, care a deţinut şi portofoliul de ministru al Economiei în cabinetul Putin.

"Principalul obiectiv este să învăţăm să trăim din perspectiva unui preţ scăzut al petrolului. Această este realitatea pe care rebuie să o înfruntăm.

Sectorul financiar s-a ajustat conform acesteia, acum este rândul întregii economii să facă acest lucru", spune guvernatorul Băncii Rusiei.

Proiectul de buget creionat de guvernul Medvedev a fost făcut având în vedere menţinerea unui preţ de 50 de dolari pentru un baril de petrol. Industia de petrol şi gaze contează în proporţie de 50% în PIB-ul ţării.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *