Actualitate

BNM a descoperit tranzacţii suspecte cu persoane afiliate la cele mai mari trei bănci din Moldova

Conform unui comunicat al BNM, privind situația financiară a sectorului bancar în primul trimestru din 2018, instituția în continuare examinează situația financiară a acestor bănci, tranzacțiile, ordinele de zi ale ședințelor organelor de conducere etc.

BNM ia noi măsuri

Mai mult! Urmare identificării de către o societate internațională de audit a tranzacțiilor încheiate cu persoanele afiliate Moldova-Agroindbank, Victoriabank şi Moldindconbank, «pe 26 aprilie 2018, Comitetul executiv al Băncii Naționale a luat decizia finală privind calificarea persoanelor afiliate și a solicitat acestor bănci să elaboreze planuri privind conformarea limitelor prudențiale stabilite pentru expunerile față de persoanele afiliate și îmbunătățirea sistemelor de control intern privind identificarea și monitorizarea acestora», scrie Mold-Street.

Concomitent, în scopul neadmiterii riscurilor excesive, activitatea băncilor aflate în supraveghere intensivă și sub regimul de intervenție timpurie este monitorizată zilnic de către Banca Națională. Astfel, sunt examinate situația financiară a acestor bănci, tranzacțiile, ordinele de zi ale ședințelor organelor de conducere etc.

Victoriabank rămâne sub supravehere

În ianuarie 2018, la Victoriabank au fost înregistrate schimbări în structura acționariatului. Astfel, la 16.01.2018 a avut loc licitația pe piața reglementată a Bursei de Valori a Moldovei, la care s-a vândut pachetul de acțiuni cu cota de 39.2%. Ca rezultat, investitor a devenit Banca Transilvania, a doua după mărime bancă din România, prin intermediul companiei olandeze VB Investment Holding B.V.

Urmare tranzacției, compania VB Investment Holding B.V., care din 24.05.2016 este acționar cu cota de 27.56% din capitalul social al băncii, în parteneriat cu Banca Transilvania din Romania și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în prezent deține cota de 66.77 la sută din capitalul social al băncii, care se va majora până la 72.19 la sută ca urmare a achiziționării suplimentare a 5.42 la sută din acțiunile băncii.

De asemenea, au avut loc modificări în componența Comitetului de Direcție al băncii, fiind aprobate de BNM două persoane noi, se menţionează în nota BNM.

Moldova-Agroindbank

Referitor la constatarea de către Banca Națională a două grupuri de acționari ai Moldova-Agroindbank (MAIB) care au acționat concertat și au achiziționat o cotă substanțială în capitalul social al băncii în mărime de 43,1%, fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a BNM, aceștia urmau să înstrăineze în termen de 3 luni acțiunile achiziționate.

Deoarece acțiunile menționate nu au fost înstrăinate în termenele stabilite, acestea au fost anulate și emise altele noi. Astfel, la Bursa de Valori a Moldovei au fost expuse la vânzare până în iunie 2017 două pachete unice de acțiuni, termenul de vânzare fiind prelungit de mai multe ori.

Urmare intrării în vigoare a modificărilor cadrului legal aferent procedurii de vânzare a acțiunilor deținute de persoane care nu dispun de permisiunea BNM, la ședința Comitetului de Conducere al MAIB din 08.02.2018, s-a hotărât de a expune la vânzare din 14.02.2018, prin intermediul pieței reglementate a Bursei de Valori a Moldovei, acțiunile menționate (perioada de licitație 17 aprilie 2018 – 30 aprilie 2018).

Moldindconbank

În prezent, Moldindconbank (MICB). se află în cadrul regimului de intervenție timpurie, aplicat la data de 20.10.2016, ca urmare a constatării activității concertate a unui grup de persoane care a achiziționat și deține o cotă substanțială în capitalul social al băncii în mărime de 63.89 la sută, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, încălcând astfel prevederile Legii instituțiilor financiare.

Prin decizia din 20.10.2016, BNM a desemnat administratori temporari ai Moldindconbank. Începând cu data de 20.01.2018, Comitetul executiv al Băncii Naționale a decis prelungirea pentru o perioadă de șase luni a mandatelor administratorilor temporari ai băncii.

Cu referire la acţiunile care aparţin grupului de persoane, a căror activitate concertată a fost constatată prin HCE al Băncii Naţionale a Moldovei din 20.10.2016 (63.89%), acestea au fost puse sub sechestru în cadrul unei cauze penale. Ulterior, pe parcursul lunii octombrie 2017, custozii și societatea de registru au informat banca despre ridicarea sechestrului.

În ianuarie 2018, în conformitate cu prevederile legale, Comitetul de conducere al Moldindconbank. a aprobat hotărârea cu privire la anularea unor acțiuni emise de către bancă și emiterea unor noi acțiuni, în mărime de 63.89 la sută din capitalul social al băncii, care urmează a fi expuse spre vânzare. Astfel banca a semnat în luna februarie contractul de evaluare a prețului de vânzare a acțiunilor noi emise cu o companie de audit internațională.

În urma evaluării efectuate, pe 13 aprilie 2018, Moldindconbank. a aprobat, la ședința Comitetului de conducere al băncii, hotărârea prin care a fost stabilit prețul inițial de expunere spre vânzare a acțiunilor nou-emise de bancă, iar la 17.04.2018, banca a publicat pe site-ul său informația aferentă expunerii spre vânzare a 3.173.751 de acțiuni ordinare nominale de clasa I, condițiile vânzării acestora, precum și Memorandumul investițional care cuprinde informații aferente activității băncii și o descriere a situației financiare a băncii pe parcursul a ultimilor 3 ani. Astfel, acțiunile au fost expuse spre vânzare ca pachet unic, pentru o perioadă de 3 luni.

Trei ani sub supravegherea BNM

Aminitim că trei ani în urmă, ca urmare a constatării unor indici ce țin de structura netransparentă a acționarilor și de angajarea în operațiuni de creditare cu risc sporit, BNM a instituit pe 11 iunie 2015 procedura de supraveghere specială asupra la trei bănci (Moldova-Agroindbank, Victoriabank şi Moldindconbank).

În legătură cu modificările în legislație, supravegherea specială a fost ulterior substituită cu supravegherea intensivă, iar pe 20 octombrie 2016 regimul de supraveghere intensivă la Moldindconbank. a fost schimbat în regim de intervenție timpurie. Cele trei bănci dețin 65,7 la sută din totalul activelor sectorului bancar.

Sursa: mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *